Aneurysma in het hoofd

Wanneer je hoort dat je een aneurysma in je hoofd hebt, heb je vast meteen allerlei vragen. Wat betekent een aneurysma in het hoofd? En hoe kom je eraan? En hoe kom ik er weer vanaf? We vertellen je hier alles wat je moet weten over het aneurysma in het hoofd.

Eerst leggen we uit wat een aneurysma in het hoofd is. Vanuit je hart lopen er slagaders naar verschillende delen in je lichaam. Via een slagader wordt er zuurstofrijk bloed vanuit je hart naar je lichaam gepompt. Een aantal van die slagaders gaan naar je hoofd, waar  je hersenen zitten. Op de plek van een aneurysma is de wand van de slagader dunner. Hierdoor ontstaat er een verwijding van de slagader. Dit betekent dat de slagader op de plek van het aneurysma wijder is dan normaal. Omdat de slagader wijder is, wordt de wand uitgerekt. Hierdoor bestaat de kans dat de slagader scheurt. Wanneer het aneurysma in je hoofd zit, zit deze tussen je hersenen. Daarom wordt er zowel over een aneurysma in het hoofd als een aneurysma in de hersenen gesproken. De medische term voor een aneurysma in het hoofd is cerebraal aneurysma.

Een aneurysma komt ook voor op andere plekken van het lichaam. De meest voorkomende is het aneurysma in de buik. Verder kan je ook een aneurysma in de borst hebben. Een zeldzame vorm is een aneurysma in de hals. Deze pagina gaat specifiek over een aneurysma in het hoofd.

Oorzaken van een aneurysma in het hoofd

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een aneurysma in het hoofd. Er is wel een aantal factoren dat de kans op een aneurysma in het hoofd vergroot.

Oorzaken:

 • Vaatverkalking (atherosclerose): door vaatverkalking raakt de vaatwand verzwakt.
 • Leeftijd: het is bekend dat mensen boven de 65 jaar meer kans hebben op een aneurysma in het hoofd. Door ouderdom worden bloedvaten, dus ook slagaders in je hoofd, slapper. De kans op zwakke plekken is groter en dus neemt ook de kans op verwijding van zo’n zwakke plek toe. Met een aneurysma in het hoofd tot gevolg.
 • Hoge bloeddruk
 • Roken
 • Middelenmisbruik
 • Erfelijke hart- en vaataandoeningen
 • Hoog cholesterol (erfelijk hoog cholesterol, FH, of niet-erfelijk hoog cholesterol)
 • Geslacht: vrouwen hebben een grotere kans dan mannen om een aneurysma in heet hoofd te ontwikkelen, met name tijdens de zwangerschap en na de menopauze.

Symptomen van een aneurysma in het hoofd

Je kunt een aneurysma in het hoofd hebben zonder dat je hier iets van merkt. Het wordt dan per toeval ontdekt. Wanneer het aneurysma groter wordt en tegen je hersenen aan drukt, kun je wel klachten krijgen.

Symptomen:

 • Hoofdpijn
 • Wazig of dubbelzien
 • Epileptische aanval
 • Uitvalsverschijnselen in het lichaam

Als een aneurysma in het hoofd heel groot wordt kan dit levensgevaarlijk zijn. De slagader wordt dan zo ver uitgerekt dat deze kan scheuren. Als dit gebeurt komt er bloed in de ruimte tussen je schedel en hersenen. Er is dan sprake van een hersenbloeding.

Onderzoeken bij een aneurysma in het hoofd

Als je klachten hebt die passen bij een aneurysma in het hoofd of heb je een hersenbloeding gehad, dan is het belangrijk om te onderzoeken of een aneurysma in het hoofd de oorzaak is. Aan de hand van de volgende onderzoeken kan een arts vaststellen of je een aneurysma in je hoofd hebt.

CT-scan:
een CT-scan is een manier om een goed beeld van je hersenen te krijgen. Je krijgt contrastvloeistof in je bloedvaten ingespoten. Hierna wordt er een röntgenafbeelding gemaakt. De contrastvloeistof is op de röntgenafbeelding goed te zien, waardoor de bloedvaten in je hersenen goed te zien zijn.

MRI-scan:
een MRI-scan kan, het als de CT-scan, de bloedvaten in je hoofd goed in beeld brengen. Bij een MRI-scan is er geen contrastvloeistof nodig.

Behandeling van een aneurysma in het hoofd

Heb je als gevolg van het aneurysma in je hoofd een hersenbloeding gekregen? Dan is het belangrijk dat het aneurysma direct behandeld wordt. Zo voorkom je een nieuwe hersenbloeding. Het gebeurt ook dat een aneurysma in het hoofd bij toeval wordt ontdekt. Bijvoorbeeld wanneer je voor een andere aandoening onderzocht wordt. In dat geval is het niet altijd nodig om het aneurysma in je hoofd (meteen) te behandelen.

De behandeling van het aneurysma in het hoofd is dus afhankelijk van de grootte en de klachten. Wanneer je behandeld wordt, ga je volledig onder narcose.

Endovasculaire ingreep:
de meest voorkomende endovasculaire ingreep bij een aneurysma in het hoofd is ‘coiling’. Er wordt een klein gaatje in je lies gemaakt. Via dit gaatje wordt een soort slangetje naar de plek van het aneurysma gebracht. Dit slangetje heet een katheter. Via de katheter worden er dunne platina spiraaltjes (coils) naar de plek van het aneurysma gebracht. Hiermee wordt het aneurysma opgevuld, waardoor deze niet (meer) kan bloeden.

Neurochirurgische operatie:
in dit geval wordt er een soort luik in je schedel gemaakt zodat de arts bij de plek van het aneurysma kan komen. Hier wordt dan een klemmetje op gezet, zodat het aneurysma niet (meer) kan bloeden. Dit klemmetje wordt een clip genoemd.

Dit zijn de twee meest voorkomende behandelingen van een aneurysma in het hoofd. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan er, in overleg met de arts, voor een andere behandeling worden gekozen.

Medicatie bij een aneurysma in het hoofd

Medicatie kan een aneurysma in het hoofd niet oplossen. Het kan wel de groei van het aneurysma vertragen.

Plaatjesremmers:
in je bloed zitten bloedplaatjes. Deze zorgen ervoor dat je bloed stolt. Ze veroorzaken soms ook klonten in je bloed. Klonten kunnen ervoor zorgen dat het bloed minder goed door je bloedvaten stroomt en op andere plekken de druk in het bloedvat hoger wordt. Hiertegen krijg je plaatjesremmers. Een voorbeeld van een plaatjesremmer is aspirine. Dit zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder goed werken waardoor de kans op klonten in je bloed minder wordt.

Cholesterolverlagers:
cholesterol is een soort vet dat in je bloedaders zit. Wanneer je hier teveel van hebt en/of deze aan de binnenkant van het bloedvat blijven plakken zorgt het enerzijds voor een nauwere doorgang in de slagaders en anderzijds voor een hogere druk op andere plekken van de slagader. Door cholesterolverlagers te gebruiken wordt de doorbloeding in de slagaders bevorderd.

Bloeddrukverlagers:
deze worden voorgeschreven wanneer je een hoge bloeddruk hebt. Er wordt dan veel druk uitgeoefend wordt op de plek van het aneurysma. Door de druk te verlagen, verlaagt de kans op scheuren.

Leven met een aneurysma in het hoofd

Praktische tips

Ineens ben je patiënt en zet het je leven op z’n kop. Je voelt je onzeker. Hoe krijg je ooit het vertrouwen in je lichaam terug? Wat kun je nog wel doen en wat niet? Lees hier praktische tips voor het leven met een hart- of vaataandoening.

Deel je ervaring en help andere mensen met een hart- of vaataandoening

Samen kunnen we de zorg in Nederland nóg beter maken. En dat kunnen we niet alleen. Jij kan daarbij helpen door jouw ervaring te delen. Bijvoorbeeld over het contact met je arts, jouw ervaring met medicijnen of je mening over de zorg. Harteraad deelt dit vervolgens met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en de politiek. Zo help je mee de kwaliteit van leven voor mensen met hart en vaataandoening te verbeteren. Schrijf je in voor het Harteraad panel

Harteraad komt op voor de belangen van mensen met aneurysma in het hoofd

Harteraad komt op voor de belangen van al die mensen. Wij bieden jou en jouw dierbaren praktische, sociale en emotionele steun. Weet dat je er bij ons niet alleen voor staat, waar je ook tegenaan loopt. 

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief