Aneurysma in het hoofd

Wanneer je hoort dat je een aneurysma in je hoofd hebt, heb je vast meteen allerlei vragen. Wat betekent een aneurysma in het hoofd? En hoe kom je eraan? En hoe kom ik er weer vanaf? We vertellen je hier alles wat je moet weten over het aneurysma in het hoofd.

Eerst leggen we uit wat een aneurysma in het hoofd is. Vanuit je hart lopen er slagaders naar verschillende delen in je lichaam. Via een slagader wordt er zuurstofrijk bloed vanuit je hart naar je lichaam gepompt. Een aantal van die slagaders gaan naar je hoofd, waar  je hersenen zitten. Op de plek van een aneurysma is de wand van de slagader dunner. Hierdoor ontstaat er een verwijding van de slagader. Dit betekent dat de slagader op de plek van het aneurysma wijder is dan normaal. Omdat de slagader wijder is, wordt de wand uitgerekt. Hierdoor bestaat de kans dat de slagader scheurt. Wanneer het aneurysma in je hoofd zit, zit deze tussen je hersenen. Daarom wordt er zowel over een aneurysma in het hoofd als een aneurysma in de hersenen gesproken. De medische term voor een aneurysma in het hoofd is cerebraal aneurysma.

Een aneurysma komt ook voor op andere plekken van het lichaam. De meest voorkomende is het aneurysma in de buik. Verder kan je ook een aneurysma in de borst hebben. Een zeldzame vorm is een aneurysma in de hals. Deze pagina gaat specifiek over een aneurysma in het hoofd.

Oorzaken

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een aneurysma in het hoofd.

Lees verder: Oorzaken van een aneurysma in het hoofd

Klachten

Je kunt een aneurysma in het hoofd hebben zonder dat je hier iets van merkt.

Lees verder: Klachten bij aneurysma in het hoofd

Onderzoek

Aan de hand van de volgende onderzoeken kan een arts vaststellen of je een aneurysma in je hoofd hebt.

Lees verder: Onderzoeken bij een aneurysma in het hoofd

Behandeling

Het is belangrijk dat het aneurysma behandeld wordt. Zo voorkom je een nieuwe hersenbloeding.

Lees verder: Behandeling van een aneurysma in het hoofd

Medicijnen

Medicatie kan een aneurysma in het hoofd niet oplossen. Het kan wel de groei van het aneurysma vertragen.

Lees verder: Medicijnen bij een aneurysma in het hoofd

Leven met een aneurysma in het hoofd

Harteraad komt op voor de belangen van al die mensen. Wij bieden jou en jouw dierbaren praktische, sociale en emotionele steun.

Lees verder: Leven met een aneurysma in het hoofd

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief