Longembolie

Bij een longembolie zit een bloedvat naar een deel van je longen verstopt. Daardoor krijg je minder zuurstof in je bloed. Dat merk je doordat je kortademig en benauwd wordt. Ook kun je pijn op de borst krijgen. Een longembolie wordt meestal veroorzaakt door een bloedstolsel (trombose) uit je been of onderbuik. Het stolsel kan losraken en via je bloedbaan naar de longen stromen. Soms kan de afsluiting veroorzaakt worden door vetbolletjes of luchtbellen. Vetbolletjes kunnen bij een botbreuk, uit het beenmerg in de bloedbaan terecht komen. De luchtbellen kunnen per ongeluk in de bloedbaan terechtkomen als iemand een infuus of injectie krijgt. In heel uitzonderlijke gevallen zijn stukjes tumor de oorzaak van de longembolie. De behandeling bestaat in de meeste gevallen uit het slikken van antistollingsmedicijnen.

Wil je medische informatie over longembolie? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Hartstichting
Thuisarts
Trombosestichting
Longfonds
Kies Beter

LSKA Antistolling 2.0 Document voor zorgverleners waarin beschreven staat hoe de ideale antistollingszorg georganiseerd zou moeten zijn.

Richtlijn antitrombotisch beleid In de richtlijn staan aanbevelingen voor zorgverleners over hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aangevuld met kennis en ervaringen van zorgverleners en patiënten. De richtlijn helpt zorgverleners om samen met de patiënt beslissingen te nemen.

Als je behandeld bent voor een longembolie komt er een moment om te kijken hoe het verder gaat. Kun je stoppen met medicijnen? Of juist niet? Of kun je misschien van medicijn wisselen? Deze consultkaart geeft informatie. Die kan u en uw arts helpen om mogelijke behandelingen te bespreken.

Praktisch
Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ben je behandeld voor je hart? Dan hoort hartrevalidatie daarbij. Hartrevalidatie helpt je weer vertrouwen in je lichaam te krijgen en sneller je leven weer op te pakken.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Harteraad heeft een diagnosegroep Trombose, die bijeenkomsten organiseert om ervaringen en informatie uit te wisselen. In deze groep zitten ook mensen die een longembolie gehad hebben. Ook is er is een besloten Facebookgroep, waar mensen met dezelfde aandoening elkaar ondersteunen. Je vindt er tips, kan ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je blijft op de hoogte van alle activiteiten.

Benieuwd naar de ervaringen van iemand anders met trombose? Bekijk dan het ervaringsverhaal van Jannie Dunnik. Zij kreeg een trombose na haar bevalling en later ook een longembolie.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Speerpunten
Dankzij nieuwe behandelingen zal de manier waarop de trombosezorg georganiseerd is, veranderen. Over de toekomst van de trombosezorg is volop discussie. Harteraad praat mee over deze ontwikkelingen om er voor te zorgen dat de belangen van patiënten daadwerkelijk centraal staan. Harteraad heeft meegewerkt aan de LSKA Antistolling, waarin staat beschreven hoe de ideale trombosezorg er uitziet en werkt nu ook mee aan de LTA Antistolling, waarin huisartsen en medisch specialisten afspraken maken over wie wat doet.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief