Longembolie

Heb jij of heeft een dierbaar iemand een longembolie? Dan zijn jullie waarschijnlijk erg geschrokken en hebben jullie allerlei vragen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de oorzaken, klachten en behandeling van een longembolie.

Wat is een longembolie?

Een longembolie is een vorm van trombose. Bij trombose gaat er iets mis met het bloed: het stolt terwijl je helemaal geen wondje hebt. Er ontstaat dan een bloedprop, meestal in een been of arm. Soms breekt er een stukje van die bloedprop af en wordt via het bloed vervoerd naar andere organen, zoals het hart, de hersenen of de longen. Als het propje in de longen komt, noemen we het een longembolie of longembolieën (bij meerdere propjes). Het is belangrijk dat een longembolie snel wordt behandeld.

Oorzaken

Hoe ontstaat een longembolie? Bij een longembolie zit er een propje in je longen. Dit propje kan er op verschillende manieren komen.

Lees verder: Oorzaken van een longembolie

Klachten

Lees wat klachten of verschijnselen van een longembolie kunnen zijn.

Lees verder: Symptomen van een longembolie

onderzoek

Onderzoek en diagnose

Heb je trombose (gehad) of komt trombose voor in de familie? Zeg dit dan tegen je huisarts, ook als je momenteel geen klachten hebt. Een longembolie geeft niet altijd (duidelijke) klachten, dus het is belangrijk om extra alert te zijn.

Lees verder: Onderzoeken bij een longembolie

Behandeling

Een longembolie wordt over het algemeen behandeld met medicijnen. Daarnaast is voor het herstel een gezonde leefstijl belangrijk.

Lees verder: Behandeling van een longembolie

Medicijnen

Omdat een longembolie meestal het gevolg is van trombose, worden dezelfde medicijnen voorgeschreven.

Lees verder: Medicatie bij een longembolie

Leven met een longembolie

Per jaar krijgen ongeveer zo'n 10.000 tot 12.5000 mensen in Nederland een longembolie. Harteraad komt op voor de belangen van al deze mensen, waaronder jij.

Lees verder: Leven met een longembolie

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief