• Home
  • Wetenschappelijk onderzoek: College van Ervaringsdeskundigen

Wetenschappelijk onderzoek: College van Ervaringsdeskundigen

Het wordt steeds belangrijker om patiënten te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. Zo kan onderzoek goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk en bijdragen aan zorgverbeteringen die er echt toe doen.

Daarom heeft Harteraad het College van Ervaringsdeskundigen (het College). De leden van het College worden betrokken in alle fasen van het onderzoek: nog voordat het wordt ingediend voor subsidie of tijdens de uitvoering.

De leden

Alle veertien leden van het College van Ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf ook een hart- of vaataandoening hebben. Er zitten mannen en vrouwen in het College met grote diversiteit in leeftijden en persoonlijke ervaringen met hart- en vaataandoeningen. Sinds 2012 adviseren en inspireren ze onderzoekers en subsidiegevers. Zowel voor patiënten als onderzoekers levert dit waardevolle ervaringen op.

Onderzoek dat écht aansluit

6:58

Mariëtte

“Ik voeg iets toe en het heeft zin wat ik doe. Ik krijg weer de voldoening die ik eerder uit mijn werk kreeg.”

Bekijk de video
6:26

Saskia

“Ik kon zo buiten de mechanismes stappen en reflecteren wat het écht betekent voor de patiënt.”

Bekijk de video
6:50

Teus

“Het gaf mij het inzicht dat je er niet bang voor hoeft te zijn als onderzoeker.”

Bekijk de video

Patiënten betrekken bij je onderzoek?

Heb je als onderzoeker interesse in de inzet van leden van het College voor je onderzoek? Vul dan het formulier in dat je vindt onderaan deze pagina en stuur de gevraagde bijlagen mee. Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

TIP: Waar begin je, als je patiënten wil betrekken in je onderzoek? Hoe betrek je patiënten of cliënten zinvol bij je onderzoek? Wat zijn valkuilen en succesfactoren in de samenwerking? En hoe vind je de juiste ervaringsdeskundigen? Onderzoekers kunnen nu voor de antwoorden terecht op de Kickstarter voor patiëntenparticipatie in onderzoek.

Hoe werken wij?

  • Als je advies wilt van leden van het College van Ervaringsdeskundigen, houd er dan rekening mee dat wij hier enkele weken voor nodig hebben. Neem daarom uiterlijk 3 weken voor de deadline van de subsidieoproep contact met ons op, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat je op tijd het patiëntenperspectief kunt meenemen bij het schrijven van je onderzoeksvoorstel;
  • Stuur het concept onderzoeksvoorstel mee, inclusief een beknopte Nederlandstalige versie in begrijpelijke taal, zodat de ervaringsdeskundigen een duidelijk beeld hebben van het doel en de opzet van het onderzoek. Gebruik hiervoor het formulier dat is ontwikkeld door de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). Je kunt het formulier en de handreiking downloaden via de website van de SGF;
  • Beschrijf in het onderzoeksvoorstel op welke wijze patiënten/ervaringsdeskundigen worden betrokken gedurende de looptijd van het onderzoek;
  • Als de inzet van Harteraad gedurende de looptijd van het onderzoek gewenst is, dan dient daarvoor budget te worden gereserveerd in de begroting van de aanvraag bij de subsidiegever.

Steunbrief

Als je een steunbrief nodig hebt, dan schrijft Harteraad deze alleen als er ook daadwerkelijk sprake is van patiëntenparticipatie in je onderzoek en er geen subsidieaanvraag bij de Hartstichting wordt ingediend.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief