Behandeling van een aneurysma in het hoofd

Heb je als gevolg van het aneurysma in je hoofd een hersenbloeding gekregen? Dan is het belangrijk dat het aneurysma direct behandeld wordt. Zo voorkom je een nieuwe hersenbloeding. Het gebeurt ook dat een aneurysma in het hoofd bij toeval wordt ontdekt. Bijvoorbeeld wanneer je voor een andere aandoening onderzocht wordt. In dat geval is het niet altijd nodig om het aneurysma in je hoofd (meteen) te behandelen.

De behandeling van het aneurysma in het hoofd is dus afhankelijk van de grootte en de klachten. Wanneer je behandeld wordt, ga je volledig onder narcose.

Behandeling van een aneurysma in het hoofd

Endovasculaire ingreep:
de meest voorkomende endovasculaire ingreep bij een aneurysma in het hoofd is ‘coiling’. Er wordt een klein gaatje in je lies gemaakt. Via dit gaatje wordt een soort slangetje naar de plek van het aneurysma gebracht. Dit slangetje heet een katheter. Via de katheter worden er dunne platina spiraaltjes (coils) naar de plek van het aneurysma gebracht. Hiermee wordt het aneurysma opgevuld, waardoor deze niet (meer) kan bloeden.

Neurochirurgische operatie:
in dit geval wordt er een soort luik in je schedel gemaakt zodat de arts bij de plek van het aneurysma kan komen. Hier wordt dan een klemmetje op gezet, zodat het aneurysma niet (meer) kan bloeden. Dit klemmetje wordt een clip genoemd.

Dit zijn de twee meest voorkomende behandelingen van een aneurysma in het hoofd. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan er, in overleg met de arts, voor een andere behandeling worden gekozen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief