Boezemfibrilleren (atriumfibrilleren)

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Je hartslag is dan vaak onregelmatig en te hoog. Dit komt vaak voor bij oudere mensen en bij mensen met diabetes, COPD of mensen die al een andere hartaandoening hebben. Het is niet levensbedreigend, maar het hart trekt wel minder goed samen. Daardoor heb je een groter risico op bloedstolsels in het hart. Deze stolsels kunnen dan doorschieten naar de hersenen en een beroerte veroorzaken.

Je herkent boezemfibrilleren door:

  • Onregelmatige hartslag
  • Moeheid
  • Pijn op de borst
  • Hartbonken
  • Transpireren
  • Duizeligheid
  • Kortademigheid
  • Een beklemmend gevoel op de borst

Niet iedereen ervaart klachten. Heb je boezemfibrilleren, maar heb je geen klachten, dan noem je dit asymptomatisch boezemfibrilleren.

Heb ik een groter risico op boezemfibrilleren?

Ben je ouder dan 65 jaar? Heb je COPD of diabetes? Heb je al een hartaandoening? Dan hoor je (helaas) bij de groep personen die een grote kans heeft op boezemfibrilleren. Laat je daarom regelmatig controleren bij de praktijkondersteuner, huisarts of specialist op boezemfibrilleren.

Kan ik ook zelf meten?

Je kunt natuurlijk ook zelf in de gaten houden of je mogelijk boezemfibrilleren hebt. Dit kun je doen door je pols voor 30 seconden te voelen. Ook zijn er diverse smartmatches en apps beschikbaar. Harteraad werkt op dit moment aan een overzicht van deze hulpmiddelen, omdat niet alle hulpmiddelen gratis zijn of even betrouwbaar.

Voel of meet je een onregelmatigheid, schrik dan niet, dat komt vaker voor. Maar twijfel je of maak je je ongerust, ga dan naar je huisarts of praktijkondersteuner. De huisarts heeft meetapparatuur om nauwkeurig te meten of je boezemfibrilleren hebt.

Ik heb boezemfibrilleren, en nu?

Heb je boezemfibrilleren? Dan is de kans groot dat de cardioloog of de huisarts een gesprek met je aangaat over het starten van een behandeling. Jouw behandeling is erop gericht om een beroerte te voorkomen en/of je hartritme in balans te brengen. Hiervoor heeft de arts verschillende mogelijkheden:

Antistollingsmiddelen
Krijg je antistollingsmiddelen (in de volksmond bloedverdunners) dan is dat om de kans op een beroerte veel kleiner te maken. Deze medicijnen zorgen er voor dat er minder of geen bloedstolsels kunnen ontstaan. Of jij deze medicijnen nodig hebt, hangt af van jou risico op een beroerte. De arts kan dit voor jou uitrekenen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je de medicijnen inneemt zoals de arts je heeft voorgeschreven. Dat is niet altijd even makkelijk. Kijk hier naar tips om je medicijnen in te nemen

Heb je vragen over het gebruik van jouw medicijnen, bespreek dit dan met jouw arts of de apotheker.

Bètablokkers
Krijg je bètablokkers, dan is dat om jouw hartritme te vertragen.

Ingreep in het ziekenhuis
Om jouw hartritme te behandelen, kan een arts kiezen om jouw hartritme te herstellen door een ingreep. Dit heet een cardioversie of een ablatie. Je gaat hiervoor naar de cardioloog in het ziekenhuis.

Leefstijl
Je kan zelf ook een goede bijdrage leveren door gezond te leven. Beweeg voldoende en houd alcohol en stress beperkt. Lees er meer over op de pagina Leefstijl

Ervaringen lezen

Oud topsporter Henk Olk heeft al 20 jaar last van boezemfibrilleren. Een aandoening die hem steeds meer parten speelt. “Maar je kan er prima honderd mee worden.” Lees hier zijn ervaringsverhaal

Ervaringen delen

In de besloten Facebookgroep Hartritmestoornissen kan je tips en ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan andere mensen.

Praktisch

Je krijgt antwoord op veel van je vragen in de digitale patiënteninformatietool die Harteraad ontwikkelde.

Vroeger opsporen van boezemfibrilleren

Harteraad werkt mee aan het vroeger opsporen van boezemfibrilleren in de huisartsenpraktijk. In dit project werkt Harteraad samen met de landelijke vereniging van cardiologen (NVVC) en huisartsen (NHG). Samen zorgen wij ervoor dat in alle regio’s in Nederland mensen zich kunnen laten opsporen in de huisartsenpraktijk op de aanwezigheid van boezemfibrilleren. Heb je de diagnose? Dan kan je samen met je arts beslissen welke behandeling en begeleiding bij je past. In 2022 verwachten we dat steeds meer regio’s mee gaan doen. Lees hier meer over het eerder ontdekken van hart- en vaataandoeningen.

Wil je op de hoogte gehouden worden over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van boezemfibrilleren, meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.