Boezemfibrilleren (atriumfibrilleren)

Je hebt hartkloppingen. Of het kan ook dat je helemaal niks hebt gemerkt, maar dat de huisarts of praktijkondersteuner een afwijking in jouw hartritme heeft ontdekt. En dan krijg je te horen dat je boezemfibrilleren (ook atriumfibrilleren genoemd) hebt. Dat roept ongetwijfeld vragen en emoties op, want hoe gaat dit nu verder? In dit artikel lees je meer over boezemfibrilleren, de oorzaken, klachten, behandeling en het leven met. Zodat je antwoord krijgt op de meeste vragen.  

Laten we beginnen met het belangrijkste: Wat is boezemfibrilleren eigenlijk? Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Je hartslag is dan vaak onregelmatig en te hoog. Het hart trekt minder goed samen. Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar moet meestal wel behandeld worden. Niet iedereen merkt dat hij of zij boezemfibrilleren heeft; dit heet ‘asymptomatisch boezemfibrilleren’.

Zorgpad boezemfibrilleren

Het zorgpad boezemfibrilleren geeft antwoord op veel van je vragen: wat kan je verwachten van onderzoek, behandeling en zorg bij boezemfibrilleren? Wat kan je zelf doen om een zo’n goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren?

Lees verder: Zorgpad boezemfibrilleren

Oorzaken

De kans om boezemfibrilleren te krijgen, wordt groter als je ouder wordt. De grootste groep is 75 jaar of ouder. Maar er zijn meer factoren die boezemfibrilleren kunnen uitlokken, of vaak samengaan met boezemfibrilleren.

Lees verder: Oorzaken van boezemfibrilleren

Klachten

De klachten die mensen voelen bij boezemfibrilleren kunnen erg verschillen. Het voelen van hartkloppingen (een snelle of onregelmatige hartslag) is één van de meest voorkomende symptomen. Maar, het is niet zo dat iedereen met hartkloppingen boezemfibrilleren heeft.

Lees verder: Symptomen van boezemfibrilleren

onderzoek

Onderzoek en diagnose

Iemand met boezemfibrilleren heeft een grotere kans op het krijgen van een beroerte. Daarom is het belangrijk dat het op tijd ontdekt wordt.

Lees verder: Onderzoeken bij boezemfibrilleren

Behandeling

Boezemfibrilleren is niet levensgevaarlijk, maar moet wel zo snel mogelijk behandeld worden. Om de kans op een beroerte te verkleinen, en om klachten te verminderen. Er wordt op 4 vlakken behandeld.

Lees verder: Behandeling van boezemfibrilleren

Leefstijl

Een gezonde leefstijl is heel belangrijk bij het verkleinen van de kans op boezemfibrilleren, en het gezond houden van je lichaam. Een gezonde leefstijl kan je helpen met het verminderen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht.

Lees verder: Leefstijl bij boezemfibrilleren

Medicijnen

Er zijn veel verschillende soorten medicijnen die iemand met boezemfibrilleren voorgeschreven kan krijgen. In dit artikel noemen we medicijnen die mensen vaak voorgeschreven krijgen.

Lees verder: Medicijnen bij boezemfibrilleren

Cardioversie en ablatie

Om het hartritme te herstellen kan er, naast medicijnen ook een ablatie of een elektrische cardioversie plaatsvinden.

Lees verder: Cardioversie en ablatie

Veelgestelde vragen

Mag ik dit nog wel? Moet ik hier eigenlijk rekening mee houden? Dit kan je onzeker maken. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen die we krijgen van mensen met boezemfibrilleren.

Lees verder: Veelgestelde vragen over boezemfibrilleren

Webinars

Harteraad organiseert het hele jaar door webinars over verschillende onderwerpen. Hieronder vind je een overzicht van webinars die specifiek gaan over boezemfibrilleren.

Lees verder: Webinars over boezemfibrilleren

Lotgenotencontact

Wil jij praten met mensen die, net zoals jij, ook boezemfibrilleren hebben? Zodat je je verhaal kan delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Of misschien heb je vragen en wil je ervaringen lezen?

Lees verder: Ervaringen delen met andere mensen met boezemfibrilleren

Volg het programma: krijg grip op boezemfibrilleren

Doormiddel van meerdere hoofdstukken leer je meer over boezemfibrilleren. En zo krijg je meer grip.

Lees verder: Volg het programma: krijg grip op boezemfibrilleren

Voor (zorg)professionals

Wat speelt er bij mensen met atriumfibrilleren? Wat hebben zij nodig? Wat zijn hun ervaringen en behoeften? En hoe kunnen we de zorg hierop aanpassen?

Lees verder: Voor zorgprofessionals atriumfibrilleren

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief