Hoge bloeddruk (hypertensie)

Bij hoge bloeddruk staan de bloedvaten steeds onder druk. Dit vergroot het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten en nierschade. Terwijl je niets van de hoge bloeddruk merkt. Eén op de drie Nederlanders heeft een hoge bloeddruk; boven de 60 jaar is dit twee op de drie. Hoge bloeddruk wordt versterkt door andere risicofactoren. Daarom is een gezonde leefstijl altijd onderdeel van de behandeling: stoppen met roken, gezond eten, maximaal 1 glas alcohol per dag, de hoeveelheid natrium(zout) in je voeding beperken, afvallen wanneer je overgewicht hebt, meer bewegen en genoeg tijd nemen om te ontspannen.

Wil je meer weten over hoge bloeddruk? Kijk dan op onderstaande pagina’s:

Hartstichting.nl
Thuisarts.nl
Hartwijzer.nl
Brochure aanpak van risicofactoren voor hart- en vaatziekten
Individueel zorgplan Vitale Vaten

Richtlijnen

In richtlijnen staan aanbevelingen voor zorgverleners over hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Er zijn drie richtlijnen waarin hoge bloeddruk aan de orde komt:

  1. De richtlijn cardiovasculair risicomanagement (CVRM) gaat over ‘gewone’ hoge bloeddruk. Hierin wordt de aanpak van risicofactoren voor hart- en vaatziekten behandeld. Hoge bloeddruk is één van deze risicofactoren.
  2. De richtlijn ‘Hypertensie in de tweede en derde lijn’ behandelt de moeilijk behandelbare hoge bloeddruk (therapieresistente hypertensie).
  3. De richtlijn ‘Hypertensieve crisis’ is bedoeld voor ernstig verhoogde bloeddruk waarbij opname in een ziekenhuis noodzakelijk is. In 2019 verschijnt een herziene versie.

Praktisch

Gebruik je drie verschillende soorten medicijnen en heb je nog steeds een te hoge bloeddruk? En is er geen andere oorzaak voor de hoge bloeddruk gevonden? De Consultkaart ‘hoge bloeddruk die moeilijk te behandelen is: soorten behandelingen met medicijnen’ kan helpen als je met je arts overlegt over de extra mogelijkheden met medicijnen voor behandeling van de te hoge bloeddruk.

Ervaringen delen

Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Wapenfeiten en speerpunten

Harteraad helpt mensen met een moeilijk behandelbare hoge bloeddruk een goede keuze te maken voor hun behandeling. Hiervoor is een consultkaart ontwikkeld.

Harteraad werkt mee aan de meest voorkomende richtlijnen. Voor de richtlijn moeilijk behandelbare hoge bloeddruk is een groepsgesprek en een raadpleging via het Hart&Vaatpanel georganiseerd. Ook voor de richtlijn hypertensieve crisis vond een groepsgesprek plaats.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief