Hoge bloeddruk (hypertensie)

Heb jij of een dierbaar iemand een te hoge bloeddruk? Dan hebben jullie vast allerlei vragen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, klachten en medicatie. Over het algemeen kan een hoge bloeddruk goed worden behandeld.

Wat is een hoge bloeddruk (hypertensie) precies?

De naam zegt het eigenlijk al: bij een hoge bloeddruk is de bloeddruk te hoog. De bloeddruk is de kracht waarmee je bloed tegen de wanden van je vaten duwt. Dat wisselt constant. Als je hart samentrekt en daardoor het bloed in je lichaam pompt, is de druk op z’n hoogst (bovendruk). Als je hart daarna weer ontspant, is de druk lager (onderdruk). Je bloeddruk verandert dus de hele tijd, en dat is heel normaal. Vaak wordt 120 gezien als een ideale bovendruk en 80 als een ideale onderdruk.

Wanneer is er dan sprake van een te hoge bloeddruk?

Als je bovendruk een tijdje – bijvoorbeeld een paar weken – boven de 140 is. Bij oudere mensen wordt vaak een iets hogere waarde aangehouden.

Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Het is één van de risicofactoren op aderverkalking wat kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, maar kan door de hogere druk ook leiden tot het ontstaan van verwijdingen (aneurysma), nierschade of een hersenbloeding. Om deze schade te voorkomen, wordt hoge bloeddruk vaak behandeld.

Deze artikelen over hoge bloeddruk (hypertensie) zijn nagelezen door Dr. J. Versmissen, Internist-klinisch farmacoloog/-vasculair geneeskundige bij het Erasmus MC.

 

Oorzaken

Hoe ontstaat een hoge bloeddruk (hypertensie)? Bij 9 van de 10 mensen is er niet één duidelijke oorzaak van de hoge bloeddruk. Er zijn dan meerdere factoren die een rol spelen bij ontstaan van een verhoogde bloeddruk.

Lees verder: Oorzaken van hoge bloeddruk

Klachten

De meeste mensen merken niks van een hoge bloeddruk. Vaak wordt het ontdekt door de huisarts, bijvoorbeeld tijdens een routineonderzoek. Als je bloeddruk extreem hoog is (boven de 170 of 180), kun je de volgende klachten hebben.

Lees verder: Symptomen van hoge bloeddruk

onderzoek

Onderzoek en diagnose

Hoe meet je een te hoge bloeddruk? De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Dit gebeurt bij de huisarts of dus gewoon thuis, met een eigen apparaat.

Lees verder: Onderzoeken bij hoge bloeddruk

Behandeling

Hoe behandel je een hoge bloeddruk? Hoge bloeddruk is over het algemeen goed te behandelen. Wat heel belangrijk is, is dat je zo gezond mogelijk gaat leven.

Lees verder: Behandeling van hoge bloeddruk

Medicijnen

Er zijn veel soorten medicijnen die vaak worden voorgeschreven bij een te hoge bloeddruk. Welke medicijnen je precies krijgt, hangt af van je situatie. Over het algemeen krijg je één soort, maar een combinatie kan ook.

Lees verder: Medicatie bij hoge bloeddruk

Leven met een hoge bloeddruk

Zo'n 1 op de 3 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Boven de 60 jaar zijn het er zelfs 2 op de 3. Harteraad komt op voor de belangen van al deze mensen, waaronder jij. Waar je ook tegenaan loopt, bij ons sta je er niet alleen voor.

Lees verder: Leven met een hoge bloeddruk

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief