Aneurysma

Heb jij, of iemand in je omgeving, te horen gekregen dat je een aneurysma hebt? Dan kunnen we ons voorstellen dat je daarvan schrikt en het direct allerlei vragen oproept. In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een aneurysma.

Een aneurysma is een verwijding van een deel van een slagader. Slagaders zijn de grote bloedvaten die zuurstofrijk bloed vanuit het hart naar de organen voeren. Op de plek van de aneurysma is de doorsnee van de slagader minstens anderhalf keer zo groot dan normaal. Een aneurysma kan in alle slagaders van het lichaam voorkomen. De meest voorkomende locaties zijn:

Aneurysma in de buik: dit is de meest voorkomende plek van een aneurysma. Het wordt ook wel een aneurysma van de aorta abdominalis (AAA) genoemd.
Aneurysma in het hoofd: in dit geval is een van de slagaders in de hersenen verwijdt. Dit wordt een cerebraal aneurysma genoemd.
Aneurysma in de borst: hierbij is de slagader in de borstkas verwijdt. Dit wordt ook wel een thoracaal aorta aneurysma (TAA) genoemd.

Een zeldzame vorm is aneurysma in de hals.

Oorzaken van een aneurysma

Bij een aneurysma is een deel van een slagader abnormaal verwijdt. Dit komt doordat een deel van de slagader verzwakt is. Door de druk die op de slagader staat (vanwege het bloed dat door het hart naar de slagader gepompt wordt) rekt het zwakke deel als het ware uit en wordt het wijder. Er zijn verschillende oorzaken voor verzwakking van de slagader:

Ouderdom:
dit is de meest voorkomende reden. Hoe ouder je wordt, hoe slapper je bloedvaten worden. Zo ook de slagaders. Hierdoor ontstaan er zwakke plekken.

Roken:
dit is de belangrijkste risicofactor waar je zelf invloed op hebt.

Kleinere risicofactoren:
Daarnaast is er nog een aantal wat kleinere risicofactoren voor het krijgen van een aneurysma:

Mannen hebben 6 keer meer kans op een aneurysma dan vrouwen.

Symptomen van een aneurysma

De meeste mensen ervaren geen klachten wanneer zij een aneurysma hebben. Het is wel belangrijk om op tijd in te grijpen wanneer een aneurysma wordt ontdekt. De kans bestaat dat slagader scheurt wanneer deze heel erg verwijdt. Wanneer dit gebeurt voel je een hevige, stekende pijn.

Of en welke klachten je voelt ligt aan de plek waar je een aneurysma hebt. Hier vind je meer informatie over de symptomen bij een aneurysma in de buik, een aneurysma in het hoofd, aneurysma in de borst en een aneurysma in de hals.

Onderzoeken bij een aneurysma

Wanneer er een verdenking is van een aneurysma, wordt er onderzoek gedaan om dit op te sporen.

Echografie:
dit is vaak  het eerste onderzoek dat bij een aneurysma uitgevoerd wordt. Tijdens een echo worden er geluidstrillingen naar het lichaam verzonden. Die worden vervolgens teruggestuurd en omgezet in beeld. Het is een goed middel om de slagaders in beeld te brengen en te bepalen of er sprake is van een aneurysma. Is dit het geval, kan aan de hand van een echo ook goed bekeken worden waar deze zich bevindt en hoe groot het aneurysma is.

Vervolgonderzoek:
naast de echografie worden er vaak ook andere onderzoeken uitgevoerd, zoals een CT- of MRI-scan. Welke onderzoeken dat zijn is afhankelijk van de plek waar het aneurysma zich bevindt.

Behandeling van een aneurysma

Het risico op scheuren van een slagader bij een aneurysma is aanwezig. De juiste behandeling wordt bepaald aan de hand van de plek waar het aneurysma zich bevindt, de grootte ervan en de snelheid waarmee het aneurysma groeit.

Leefstijl:
wanneer het aneurysma (nog) niet groot is en/of langzaam groeit, zal in eerste instantie bekeken worden of er in de levensstijl iets aangepast kan worden om de groei tegen te gaan. Denk hierbij aan het behandelen van overgewicht en stoppen met roken.

Operatie:
wordt het aneurysma te groot en/of groeit deze snel, dan neemt ook de kans op scheuren toe. Dit brengt grote risico’s met zich mee. In dat geval zal een operatie overwogen worden. Hoe deze operatie eruit ziet is afhankelijk van de plek waar het aneurysma zich bevindt.

Lees hier meer over de specifieke behandeling van een aneurysma in de buik, een aneurysma in het hoofd, aneurysma in de borst en een aneurysma in de hals.

Medicatie bij een aneurysma

Een aneurysma los je niet op met medicatie. Wel kan medicatie ervoor zorgen dat de groei van een aneurysma vertraagd wordt. Mogelijke medicatie die voorgeschreven wordt:

Plaatjesremmers:
bloedplaatjes kunnen ervoor zorgen dat bloed gaat klonteren. Plaatjesremmers, zoals aspirine, zorgen ervoor dat deze bloedplaatjes minder goed werken waardoor de kans op klonteren (bloedstolsels) minder wordt.

Cholesterolverlagers:
deze verlagen, zoals de naam het zegt, het cholesterol. Cholesterol is een soort vet dat in je bloedaders zit. Wanneer je hier teveel van hebt en/of deze aan de binnenkant van het bloedvat blijven plakken zorgt het enerzijds voor een nauwere doorgang in de slagaders en anderzijds voor een hogere druk op andere plekken van de slagader. Door cholesterolverlagers te gebruiken wordt de doorbloeding in de slagaders bevorderd.

Bloeddrukverlagers:
deze kunnen voorgeschreven worden wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk en er dus veel druk uitgeoefend wordt op de plek van het aneurysma. Door de druk te verlagen, verlaagt de kans op scheuren.

Lees hier meer over de specifieke medicatie voor een aneurysma in de buik, een aneurysma in het hoofd, aneurysma in de borst en een aneurysma in de hals.

Meer lezen over een aneurysma

Ervaringsverhalen lezen

Cristiaan was 31 toen er een aneurysma bij hem werd ontdekt. Hij herkende de symptomen van zijn vader en handelde direct. Lees hier het ervaringsverhaal van Cristiaan.

Webinar terugkijken

Harteraad organiseert geregeld webinars voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Dit zijn online bijeenkomsten van ongeveer een uur over specifieke onderwerpen. Kijk hier het webinar Inzichten en ontwikkelingen rond de aneurysma in de buik terug.

Deel je ervaring en help andere mensen met een hart- of vaataandoening

Samen kunnen we de zorg in Nederland nóg beter maken. En dat kunnen we niet alleen. Jij kan daarbij helpen door jouw ervaring te delen. Bijvoorbeeld over het contact met je arts, jouw ervaring met medicijnen of je mening over de zorg. Harteraad deelt dit vervolgens met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en de politiek. Zo help je mee de kwaliteit van leven voor mensen met hart en vaataandoening te verbeteren. Schrijf je in voor het Harteraad panel

Lees ook:

Harteraad komt op voor de belangen van mensen met een aneurysma

Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een aneurysma. Harteraad komt op voor de belangen van al deze mensen, ook voor die van jou. Waar je ook tegenaan loopt, bij ons sta je er niet alleen voor.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief