Aneurysma

Heb jij, of iemand in je omgeving, te horen gekregen dat je een aneurysma hebt? Dan kunnen we ons voorstellen dat je daarvan schrikt en het direct allerlei vragen oproept. In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een aneurysma.

Allereerst: wat is een aneurysma? Een aneurysma is een verwijding van een deel van een slagader. Slagaders zijn de grote bloedvaten die zuurstofrijk bloed vanuit het hart naar de organen voeren. Op de plek van de aneurysma is de doorsnee van de slagader minstens anderhalf keer zo groot dan normaal. Een aneurysma kan in alle slagaders van het lichaam voorkomen. De meest voorkomende locaties zijn:

Aneurysma in de buik: dit is de meest voorkomende plek van een aneurysma. Het wordt ook wel een aneurysma van de aorta abdominalis (AAA) genoemd.
Aneurysma in het hoofd: in dit geval is een van de slagaders in de hersenen verwijd. Dit wordt een cerebraal aneurysma genoemd.
Aneurysma in de borst: hierbij is de slagader in de borstkas verwijd. Dit wordt ook wel een thoracaal aorta aneurysma (TAA) genoemd.

Een zeldzame vorm is aneurysma in de hals.

Oorzaken

Bij een aneurysma is een deel van een slagader abnormaal verwijdt. Dit komt doordat een deel van de slagader verzwakt is.

Lees verder: Oorzaken van een aneurysma

Klachten

De meeste mensen ervaren geen klachten wanneer zij een aneurysma hebben. Het is wel belangrijk om op tijd in te grijpen.

Lees verder: Klachten bij een aneurysma

Onderzoek

Wanneer er een verdenking is van een aneurysma, wordt er onderzoek gedaan om dit op te sporen.

Lees verder: Onderzoeken bij een aneurysma

Behandeling

De juiste behandeling wordt bepaald aan de hand van de plek waar het aneurysma zich bevindt

Lees verder: Behandeling van een aneurysma

Medicijnen

Een aneurysma los je niet op met medicatie. Wel kan medicatie ervoor zorgen dat de groei van een aneurysma vertraagd wordt.

Lees verder: Medicijnen bij een aneurysma

Leven met een aneurysma

Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een aneurysma. Harteraad komt op voor de belangen van al deze mensen, ook voor die van jou.

Lees verder: Leven met een aneurysma

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief