Manifest

tegen schijnparticipatie

Wij geloven in de patiëntervaring

Een hart- en vaatpatiënt ziet zijn arts gemiddeld 2 keer per jaar 10 minuten. Alle overige 8765 uren is hij zelf bezig met z’n aandoening. Medicijnen op tijd nemen, omgaan met bijwerkingen, voeding afstemmen, leefpatroon aanpassen. Een patiënt weet als geen ander welke knelpunten en kansen er zijn. Zet het in!

Wij zijn experts in ervaringskennis, gebruik onze expertise

Je hebt ons nodig om het zorgsysteem te vernieuwen. Welke organisatie kan er innoveren zonder doelgroeponderzoek? In de zorg gebeurt het helaas nog volop. Dat moet anders!

Is het wetenschappelijk?

Sommige kennis staat niet in boeken. Wij hebben ervaringskennis. Een databank vol. Laten we samen ontdekken hoe die kennis het verschil kan maken.

Heb lef

Sta open en luister. Luister echt. Laat je verrassen door wat een patiënt te vertellen heeft … Dan krijg je input, ‘Waarom heb je daar zelf niet aan gedacht?’ Het is niet ingewikkeld, maar je moet het wel durven.

Geef ons stemrecht

Hoe kunnen onze adviezen echt afgewogen worden als de anderen in het zorgsysteem uiteindelijk de keuzes maken? Laat ons meebeslissen. Alleen dan heeft het zin.

Verplicht nummertje?

Doe geen desinvestering. Wil je patiënten alleen betrekken omdat het van je financier moet? En belandt ons advies in de voetnoot van een bijlage? (Wees eerlijk tegenover jezelf…) Wij noemen dat schijnparticipatie. Daar heeft toch helemaal niemand wat aan?

Kortom: Zet de meest onbenutte bron in de gezondheidszorg in

En als je dat doet, zorg dan dat je voldoende tijd hebt. Een gelijkwaardige samenwerking kost tijd. Ook onze tijd is kostbaar en kost geld. Het is het waard en verdient zich terug.

Samen kunnen we de zorg transformeren naar een patiëntgedreven zorg

Het zorgsysteem staat enorm onder druk. Als we in Nederland hoogwaardige zorg willen blijven krijgen, moeten we dingen niet anders gaan doen … we moeten andere dingen gaan doen.

Aanleiding manifest

Patiëntenparticipatie is populair. Ook Harteraad schuift al meer dan 10 jaar aan tafel bij onderzoek, kwaliteitsverbeteringen en beleidsinnovatie. Maar na al die jaren en vele trajecten vinden we het nu tijd om onszelf toch een paar vragen te stellen: heeft Harteraad bereikt wat Harteraad wilde bereiken? Heeft Harteraad nú echt het verschil gemaakt voor die 1,7 miljoen mensen in Nederland met een hart- en vaataandoening? Of schuiven wij, Harteraad, alleen voor de vorm aan?

lees meerDit project is tot stand gekomen in samenwerking met de Hartstichting.