Als je een aneurysma in de hals hebt (gehad), heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Hoe is het ontstaan? Hoe kun je het in de toekomst voorkomen? En hoe gaan andere mensen met een hals aneurysma ermee om?
Wat is een aneurysma in de hals precies? Om dat te begrijpen, moeten we eerst uitleggen wat een aneurysma is. Een aneurysma is een verwijding van een bloedvat, in dit geval in de hals. Het komt voor wanneer de wand van het bloedvat verzwakt en uitrekt. Een aneurysma kan in alle bloedvaten van het lichaam voorkomen. In de hals is een aneurysma heel zeldzaam. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en behandeling van een hals aneurysma is belangrijk voor iedereen die hiermee te maken heeft.
Oorzaken van een aneurysma in de hals
De exacte oorzaak van een hals aneurysma is niet altijd duidelijk. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken en risicofactoren die bijdragen en de vorming ervan. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
Trauma:
een letsel of een ongeval kan de wanden van de bloedvaten beschadigen en zo het risico op het ontwikkelen van een aneurysma vergroten.
Een dissectie:
een dissectie is de medische term voor een klein scheurtje in de binnenbekleding van het bloedvat. Uit zo’n scheurtje kan later een aneurysma ontstaan.
Aangeboren bindweefsel aandoeningen:
sommige mensen worden geboren met zwakke plekken in de bloedvaten, waardoor ze vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van aneurysma’s.
Atherosclerose:
een ophoping van plaque in de bloedvaten kan de wanden verzwakken en de kans op het ontstaan van aneurysma’s vergroten.
Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met deze risicofactoren automatisch een hals aneurysma ontwikkelt. Het is een complexe aandoening waarvan nog veel onbekend is.
Symptomen van een aneurysma in de hals
In veel gevallen veroorzaakt een aneurysma van de hals geen symptomen en wordt het vaak bij toeval ontdekt tijdens onderzoeken om andere redenen. Wanneer symptomen wel optreden, kunnen deze variëren afhankelijk van de grootte en locatie van het aneurysma. Enkele mogelijke symptomen zijn:
Pulsatiele massa in de hals:
een kloppende zwelling of voelbare pulsaties in de hals kunnen wijzen op de aanwezigheid van een ECAA.
Pijn of ongemak in de halsregio:
soms kan er pijn of een drukgevoel in de hals aanwezig zijn, vooral in de buurt van het aneurysma.
Slikproblemen:
moeite met slikken of gevoel van obstructie in de keel.
Een hangend ooglid en kleine pupil:
door druk van het aneurysma op zenuwen in de buurt kun je oogklachten krijgen.
Neurologische symptomen:
in zeldzame gevallen kunnen er uit het aneurysma bloedpropjes naar de hersenen schieten. Je merkt dan bijvoorbeeld zwakte of gevoelloosheid in je lichaam, of merkt bijvoorbeeld dat een mondhoek scheef hangt of dat praten ineens moeilijk gaat. Herken je deze klachten? Zoek dan altijd medische hulp.
Onderzoeken bij een hals aneurysma
Als je symptomen ervaart die wijzen op een mogelijk hals aneurysma, of als je een vermoeden hebt dan is het belangrijk om onderzoeken te laten uitvoeren om de aanwezigheid te bevestigen. Een arts kan aan de hand van de volgende onderzoeken vaststellen of er sprake is van een hals aneurysma:
Duplex-echografie:
Duplex-echografie is een niet-invasieve techniek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om de bloedstroom en de structuur van de bloedvaten te beoordelen. Het kan worden gebruikt om de bloedstroom in de halsslagaders te evalueren en eventuele afwijkingen, zoals een hals aneurysma, op te sporen.
CT-scan:
Een CT-scan kan worden gebruikt om gedetailleerde beelden van de bloedvaten in het hoofd en de hals te verkrijgen. Tijdens dit onderzoek krijg je mogelijk contrastmiddel ingespoten in je bloedvaten. De CT-scan maakt röntgenbeelden die de bloedvaten en mogelijke afwijkingen, zoals een ECAA, goed zichtbaar maken.
MRI-scan:
Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) kan ook worden gebruikt om gedetailleerde beelden te verkrijgen van de bloedvaten in het hoofd en de hals. Dit onderzoek maakt gebruik van magnetische velden en radiogolven om beelden te genereren. In sommige gevallen kan er een contrastmiddel worden gebruikt om de bloedvaten beter zichtbaar te maken.
Behandeling van een aneurysma in de hals
Een aneurysma in de hals verdwijnt meestal niet vanzelf. De keuze voor een specifieke behandeling hangt af van de locatie van het aneurysma, de grootte en de groeisnelheid, evenals jouw persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen zijn dit de bandelingsmogelijkheden:
1. Behandeling zonder operatie:
deze benadering wordt vaak gevolgd als het aneurysma klein is en langzaam groeit. De behandeling omvat:
- Controles met behulp van een CT-scan of MRI-scan. De frequentie van de controles hangt onder andere af van de grootte van het aneurysma en de groeisnelheid.
- Medicatie. Soms worden er bloedverdunners voorgeschreven, of worden bloeddruk- of cholesterolverlagers geadviseerd. Het is niet bewezen dat het voorschrijven van medicatie helpt bij een hals aneurysma, dus dit is niet altijd het geval.
- Een gezonde levensstijl handhaven, waaronder voldoende lichaamsbeweging, stoppen met roken, matig alcoholgebruik en een gezond BMI.
2. Operatieve behandeling van het aneurysma: plaatsing van een stent via de lies:
Als het aneurysma een bepaalde grootte heeft bereikt, veel klachten geeft en/of snel groeit, zal de arts een operatieve ingreep aanbevelen. Het doel van deze operatie is om een kunststof buisje (stent) in het aneurysma te plaatsen. Hierdoor wordt de bloedstroom omgeleid via de stent, waardoor het aneurysma niet verder kan uitzetten of scheuren. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan een ingreep via de lies, omdat dit een minder invasieve benadering is. Dit kan echter alleen worden uitgevoerd als de slagaders in de lies niet te veel bochten hebben en er voldoende ruimte is voor de stent bij het aneurysma. Deze operatie duurt meestal ongeveer 2 uur en brengt, net als elke operatie, risico’s met zich mee. Na de operatie blijf je onder controle en is het mogelijk dat je medicijnen krijgt voorgeschreven, zoals bloedverdunners, antihypertensiva en cholesterolverlagende middelen. Het is ook sterk aanbevolen om je levensstijl aan te passen volgens de hierboven beschreven richtlijnen.
3. Operatieve behandeling van het aneurysma: open operatie:
Bij een open-chirurgische operatie maakt de chirurg een incisie in de hals om direct toegang te krijgen tot het aneurysma. Vervolgens wordt het beschadigde bloedvat gerepareerd door middel van het verwijderen van het aneurysma. Deze operatie duurt rond de vier uur en brengt, net als elke operatie, risico’s met zich mee. Na de operatie blijf je onder controle en is het mogelijk dat je medicijnen krijgt voorgeschreven, zoals bloedverdunners, antihypertensiva en cholesterolverlagende middelen. Het is ook sterk aanbevolen om je levensstijl aan te passen volgens de hierboven beschreven richtlijnen.
Medicatie bij een aneurysma in de hals
Het is niet bewezen dat medicatie helpt bij een aneurysma van de hals. Soms wordt het wel voorgeschreven om de vaten en algehele conditie goed te houden. Hier zijn enkele medicijnen die vaak worden voorgeschreven bij een aneurysma in de hals:
Plaatjesremmers:
In het bloed bevinden zich bloedplaatjes die de stolling van het bloed bevorderen. Soms kunnen deze bloedplaatjes ook stolsels vormen, wat de bloedstroom kan belemmeren en de druk in de bloedvaten kan verhogen.
Cholesterolverlagers:
Cholesterol is een vetachtige stof die aanwezig is in de bloedvaten. Een te hoog cholesterolgehalte en de afzetting ervan aan de binnenkant van de bloedvaten kunnen leiden tot vernauwingen en verhoogde druk op andere delen van het bloedvat. Cholesterolverlagende medicijnen worden gebruikt om de cholesterolniveaus te verlagen en de bloeddoorstroming in de bloedvaten te verbeteren.
Bloeddrukverlagers:
Als je een hoge bloeddruk hebt, kan er veel druk worden uitgeoefend op het aneurysma in de hals. Door het voorschrijven van bloeddrukverlagende medicatie kan de druk op het aneurysma worden verlaagd.
Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor wel of geen medicatie en het specifieke medicijn afhankelijk zijn van de individuele situatie van de patiënt, zoals de grootte en locatie van het aneurysma, de gezondheidstoestand en andere factoren. Een gesprek met een arts helpen bepalen welke medicamenteuze behandeling het meest geschikt is en welke eventuele bijwerkingen of voorzorgsmaatregelen in acht moeten worden genomen.
Leven met een aneurysma in de hals
Deel je ervaring en help andere mensen met een hart- of vaataandoening
Samen kunnen we de zorg in Nederland nóg beter maken. En dat kunnen we niet alleen. Jij kan daarbij helpen door jouw ervaring te delen. Bijvoorbeeld over het contact met je arts, jouw ervaring met medicijnen of je mening over de zorg. Harteraad deelt dit vervolgens met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en de politiek. Zo help je mee de kwaliteit van leven voor mensen met hart en vaataandoening te verbeteren. Schrijf je in voor het Harteraad panel
Harteraad komt op voor de belangen van mensen met aneurysma in de hals
Jaarlijks krijgen veel mensen in Nederland de diagnose van een aneurysma. Een heel klein gedeelte daarvan heeft een aneurysma in de hals. Harteraad komt op voor de belangen van al die mensen. Wij bieden jou en jouw dierbaren praktische, sociale en emotionele steun. Weet dat je er bij ons niet alleen voor staat, waar je ook tegenaan loopt.