Bij een hartklepaandoening is een hartklep vernauwd of lekt de klep. Daardoor passeert er minder bloed door de hartklep. Of stroomt een deel van het bloed weer terug het hart in. Het hart moet dan harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Als de hartkleppen niet goed sluiten of opengaan, kunnen er klachten ontstaan. Een lichte vernauwing of lekkage van een hartklep geeft weinig klachten. Klachten nemen toe als de aandoening ernstiger wordt. Symptomen die voorkomen bij hartklepaandoeningen zijn kortademigheid, opgezette voeten, pijn op de borst en onregelmatige hartslag.
Praktisch
In de consultkaart ernstig vernauwde aortaklep (aortaklepstenose) staan op één bladzijde alle voor- en nadelen van de verschillende behandelingen bij elkaar. Je kunt dit gebruiken als je het gesprek met de arts voert over welke behandeling je krijgt.
Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.
In de Keuzehulp bij een hartklepvervanging lees je over de diagnose en behandelopties en geef je aan wat jouw afwegingen zijn. Samen met jouw cardio-thoracaal chirurg bespreek je de samenvatting uit de keuzehulp en kies je de optie die het beste bij jou past.
Ben je behandeld voor je hart? Dan hoort hartrevalidatie daarbij. Hartrevalidatie helpt je weer vertrouwen in je lichaam te krijgen en sneller je leven weer op te pakken.
Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Harteraad heeft een besloten Facebookgroep, waar mensen met een hartklepaandoening elkaar ondersteunen. Je vindt er tips, kan ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je blijft op de hoogte van alle activiteiten.
Ervaringen lezen
Benieuwd naar de ervaringen van iemand anders met een hartklepaandoening? Bekijk dan het ervaringsverhaal van Sharine Eduarda.
Medische informatie
Wil je medische informatie over een hartklepaandoening? Kijk dan op onderstaande pagina’s:
Hartstichting.nl
Brochure hartklepaandoeningen
Flyer hartkleponderzoek