Pijn op de borst (angina pectoris)

Ik voel pijn op de borst. Wat kan ik doen? Wat kan ik verwachten?

Pijn op de borst kán te maken hebben met je hart maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Onderstaand overzicht maakt duidelijk wat je met je klachten moet.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Pijn op de borst en het hart

1. Angina pectoris of hartkramp

Bij Angina pectoris of hartkramp heb je pijn op de borst. De pijn op de borst wordt veroorzaakt doordat de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Vaak merk je dit eerst alleen op momenten waarop het hart harder moet werken. Bijvoorbeeld tijdens inspanning. De pijn op de borst bij angina pectoris komt meestal door vernauwing van de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. Vernauwingen worden meestal veroorzaakt door slagaderverkalking. Hierdoor wordt de doorgang voor het bloed steeds moeilijker. De hartspier krijgt dan te weinig zuurstof waardoor je pijn of een druk op de borst kan krijgen. Vernauwingen in de kransslagaders merk je niet direct. Klachten ontstaan vaak pas wanneer één van de kransslagaders meer dan 70% vernauwd is.

Bij ouderen, vrouwen en mensen met diabetes (suikerziekte) kunnen de symptomen minder duidelijk zijn. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker het gevoel dat ze te weinig lucht krijgen. Ook ervaren ze vaker benauwdheid, snelle ademhaling, abnormale vermoeidheid, duizeligheid, onrustig gevoel of angst.

2. Pijn op de borst en andere hartaandoeningen

Ook andere aandoeningen van het hart kunnen pijn op de borst geven. Bijvoorbeeld een ontsteking van het hartzakje of van de hartspier, een hartklepaandoening, bij hartritmestoornissen of na een open hartoperatie.

Andere oorzaken van pijn op de borst

Pijn op de borst kan ook te maken hebben met spieren en ribben, maag en slokdarm, stress, angst of depressie, longen of de huid. De website Thuisarts.nl gaat uitgebreid in op de klachten die hierbij horen. Of lees het ervaringsverhaal van Ria, Ton , Els of Mirjam, waarbij de pijn een andere oorzaak had.

Wat is belangrijk in jouw leven?

De online tool Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen in Facebookgroep

Harteraad heeft een besloten Facebookgroep pijn op de borst/hartinfarct waar je tips en ervaringen kan uitwisselen en vragen kan stellen.

Verbeteren zorg bij pijn op de borst

Harteraad werkt mee aan het verbeteren van de zorg voor pijn op de borst. Zoals in het project van NVVC Connect: in dit project bedacht Harteraad samen met de landelijke verenigingen van cardiologen (NVVC) en huisartsen (NHG) hoe de zorg er uit moet zien. Het overzicht bovenaan op deze webpagina (zie ook bijgevoegd schema) is gemaakt voor dit project. In 2021 en 2022 onderzoeken we of dit betere zorg oplevert: snelle zorg bij ‘spoed’, maar ook geen onnodige opnames in het ziekenhuis.

Heb je naar aanleiding van je ervaringen tips voor Harteraad, over het op tijd herkennen van signalen maar ook over de behandeling daarna en het leven met pijn op de borst: laat het ons weten!

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief