Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD)

Microvasculaire Coronaire Disfunctie (MCD) is een aandoening van de kleine vertakkingen van de kransslagaders. Door veranderingen in de vaatwand kunnen deze kleine bloedvaatjes minder goed verwijden wanneer dat nodig is. Het is een stoornis in het functioneren van de bloedvaatjes. De bloedvaatjes zijn daarbij niet of nauwelijks vernauwd door slagaderverkalking.

De pijn lijkt op de typische pijn op de borst zoals die voorkomt bij vernauwing van de kransslagaders door slagaderverkalking. De pijn kan wat langer aanhouden en komt vaak voor bij algemene dagelijkse activiteiten (extreme inspanning is daarvoor vaak niet nodig).

MCD komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt deze vorm van zuurstofgebrek van de hartspier vaak voor bij patiënten met hoge bloeddruk, diabetes en een familiegeschiedenis met hart- en vaatziekten.

De diagnose MCD is lastig om te stellen omdat het moeilijk is om de kleine bloedvaatjes van het hart zichtbaar te maken. Bij het reguliere onderzoek dat normaal gedaan wordt om een zuurstofgebrek van de hartspier aan te tonen, laten vaak geen of nauwelijks vernauwing van de kransslagaders zien.

Een speciaal onderzoek kan aantonen of ook de kleinere vertakkingen van de kransslagaders zich voldoende kunnen aanpassen aan de behoefte van de hartspier. Dit onderzoek heet CFR (coronary flow reserve). Men vergelijkt daarbij de bloedstroom door de kransslagaders in rust met de maximale bloedstroom door de kransslagaders (na toediening van een vaatverwijdend middel zoals adenosine).

Behandeling

De behandeling bestaat vooral uit het behandelen van aanwezige risicofactoren en het geven van leefstijladvies. Daarnaast wordt om de klachten te verminderen dezelfde therapie gegeven als voor patiënten met klachten door vernauwing van de kransslagaders. Het doel van de behandeling is het verminderen van de klachten en verbeteren van de conditie. Op dit moment is er nog geen optimale behandeling voor MCD.

Wil je medische informatie over MCD? Kijk dan eens op een van de onderstaande pagina’s:

Hartstichting
Brochure Vrouwen en hart- en vaatziekten
Wetenschappelijk onderzoek vrouwen en hart ziekten
Patiëntenfolder Microvasculaire coronaire dysfunctie, via Hart voor vrouwen, Onderzoeksfonds Radboudumc

Praktisch

Tips voor vrouwen: hoe bespreek je hartklachten bij de huisarts?

Hart- en vaatziekten eerder herkennen bij vrouwen: bekijk de video.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen

Harteraad heeft een besloten Facebookgroep pijn op de borst/hartinfarct waar je tips en ervaringen kan uitwisselen en vragen kan stellen.

Lees het verhaal van Els, Netty en Linda over leven met MCD.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief