Trombose is de afsluiting van een ader of slagader door een bloedprop (trombus). In ons bloed zitten stoffen die zorgen voor de bloedstolling. Ze komen in actie als je een wondje hebt. Het wondje sluit en het bloeden stopt. Bij trombose gaat het mis met het evenwicht van stolling en antistolling. Het bloed stolt, terwijl er geen wondje is. Of de bloedprop groeit door en wordt te groot. Dat kan een trombose veroorzaken. De bloedprop sluit het bloedvat af. Of er breekt een stukje van een stolsel af om verderop een bloedvat af te sluiten.
Veneuze trombose
Als er een ader verstopt raakt, heet dat veneuze trombose. Veneuze trombose kan op verschillende plekken voorkomen. Het komt het meest voor in het been. Dit noemt men een trombosebeen of diepe veneuze trombose. Bij een trombosebeen is het gevaar dat er bloedpropjes losschieten en in de longvaten weer gaan vastzitten (longembolie).
Een trombose kan ook in de arm voorkomen, dit komt veel minder vaak voor dan in het been. Een trombosearm kan door allerlei oorzaken ontstaan, waaronder het Thoracic Outlet Syndroom (TOS).
Deze pagina gaat over veneuze trombose. Wanneer een slagader verstopt raakt heet dat arteriële trombose. Dit kan een hartinfarct of herseninfarct veroorzaken. Je hebt een grotere kans om veneuze trombose te krijgen als je voor langere tijd niet goed kan bewegen (lange vliegreis, bedlegerigheid bij langdurige ziekte of bijvoorbeeld een gebroken been in het gips). Ook kunnen er erfelijke factoren een rol spelen, waarbij het mechanisme van de stolling verstoord wordt (bijvoorbeeld bij de erfelijke bloedstollingsziekte Factor V Leiden). De behandeling van veneuze trombose bestaat in de meeste gevallen uit het slikken van antistollingsmedicijnen al dan niet gecombineerd met het dragen van een Therapeutische Elastische Kous.
Stoppen of doorgaan met medicijnen?
Als je behandeld bent voor trombose komt er een moment om te kijken hoe het verder gaat. Kun je stoppen met medicijnen? Of juist niet? Of kun je misschien van medicijn wisselen? Deze consultkaart geeft informatie. Die kan jou en jouw arts helpen om mogelijke behandelingen te bespreken.
Wat is belangrijk in jouw leven?
Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.
Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad heeft een community Trombose. Je vindt deze community op Facebook in de besloten Facebookgroep, waar mensen met dezelfde aandoening elkaar ondersteunen. Je vindt er tips, kan ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Ook op Twitter is de community Trombose aanwezig.
Ervaringen lezen
Benieuwd naar de ervaringen van iemand anders met trombose? Lees dan:
- het ervaringsverhaal van Jannie. Zij kreeg een trombose na haar bevalling;
- het ervaringsverhaal van Eline. Zij vertelt hoe een trombose in haar linkerbeen een longembolie veroorzaakte.
Trombose en gebruik hormonen
In de (besloten) Facebookgroep Trombose komen veel vragen binnen over trombose en het gebruik van hormonen. Op ons verzoek beantwoordde prof. dr. Saskia Middeldorp, internist vasculaire geneeskunde, deze vragen.
Lees hier het artikel Gebruik van hormonen en trombose
Dit is wat Harteraad doet
Terugkijken: Webinar Antistolling en vaccineren
Vanwege de vele vragen over het gebruik van antistollingsmedicatie en de coronavaccinatie, organiseerde Harteraad op 14 april 2021 een webinar met als thema Antistolling en vaccineren. Bekijk het webinar>>
Belangen patiënten centraal
Dankzij nieuwe behandelingen zal de manier waarop de trombosezorg georganiseerd is, veranderen. Harteraad praat mee over deze ontwikkelingen om er voor te zorgen dat de belangen van patiënten daadwerkelijk centraal staan. Zo heeft Harteraad meegewerkt aan de Landelijke Transmurale Afspraak Antistolling, een document voor zorgverleners waarin beschreven staat hoe de ideale antistollingszorg er uit ziet. Huisartsen en specialisten hebben in deze LTA afspraken gemaakt over wie wat doet in de antistollingszorg. Ook heeft Harteraad meegewerkt aan de nieuwe modules van de Richtlijn Antitrombotisch Beleid.
Van belangrijke nieuwe informatie uit deze richtlijn is een patiëntenversie gemaakt die op Thuisarts.nl is geplaatst, zie:
- Ik gebruik een bloedverdunner (DOAC). Waar moet ik op letten?
- Ik gebruik een bloedverdunner (cumarine). Waar moet ik op letten?
- Ik gebruik een bloedverdunner (bloedplaatjesremmer). Waar moet ik op letten?
- Ik ben vergeten mijn bloedverdunner te slikken
Samen beslissen
Antitrombotisch beleid gaat over de aanbevolen behandelingen en preventieve maatregelen om trombose tegen te gaan. In de richtlijn antitrombotisch beleid staan aanbevelingen voor zorgverleners over hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aangevuld met kennis en ervaringen van zorgverleners en patiënten. De richtlijn helpt zorgverleners om samen met de patiënt beslissingen te nemen.