Aneurysma in de borst

Wanneer jij of iemand in je omgeving te maken heeft (gehad) met een aneurysma in de borst, dan is dit een ingrijpende gebeurtenis. Je hebt er vast allerlei vragen over, zoals wat de oorzaak van het aneurysma in de borst is. In dit artikel vertellen we je hier meer over, evenals de symptomen, onderzoeken en behandelingen die bij een aneurysma in de borst horen.

Wat is een aneurysma in de borst? Het is goed om eerst te begrijpen wat slagaders zijn en de functie ervan. Slagaders zijn grote bloedvaten die vanuit je hart naar verschillende lichaamsdelen lopen. Door de slagaders wordt zuurstofrijk bloed het lichaam in gepompt. Ter hoogte van je borst bevindt zich de thoracale aorta, de borst slagader. Wanneer een (slag)ader abnormaal wijd is, de doorsnee is dan minstens anderhalf keer zo groot dan normaal, speken we van een aneurysma. Dit kan ook in je borstkas, in de thoracale aorta, gebeuren. Een aneurysma in de borst wordt dan ook wel een Thoracaal Aorta Aneurysma (TAA) genoemd.

In theorie kan een aneurysma in elk bloedvat plaatsvinden, maar meestal vindt dit plaats in de slagaders. Een aneurysma in de buik is de meest voorkomende variant. Je kunt ook een aneurysma in het hoofd hebben . Een zeldzame vorm is een aneurysma in de hals. Deze pagina gaat specifiek over een aneurysma in de borst.

Oorzaken van een aneurysma in de borst

De oorzaken van een borstaneurysma lijken sterk op de oorzaken van andere hart- en vaatziektes. Een aneurysma in de borst ontstaat door:

Oorzaken:

 • Vaatverkalking (atherosclerose): dit is verkalking aan de binnenkant van het bloedvat met verzwakking en uiteindelijke uitzetting van de vaatwand als resultaat.
 • Ouderom: de meest voorkomende oorzaak van een aneurysma is ouderdom. Wanneer je ouder wordt, worden je bloedvaten slapper en dus zwakker. Dit geldt ook voor de slagaders in je borstkas. De kans op een aneurysma in de borst neemt vanaf 65 jaar toe.
 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • Erfelijke hart- en vaataandoeningen
 • Een te hoog cholesterol
 • Geslacht: een aneurysma in de borst komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen.

Heb je meer van deze factoren? Ben je bijvoorbeeld man, rook je, heb je diabetes en zitten hart- en vaataandoeningen in de familie? Dan heb je meer kans op een aneurysma in de borst. Geef dit altijd aan bij je huisarts.

Symptomen van een aneurysma in de borst

In de meeste gevallen kun je een aneurysma in de borst hebben zonder je hiervan bewust te zijn. Als de slagader in de borst te ver opgerekt wordt kan deze scheuren, wat levensgevaarlijk kan zijn. Symptomen die kunnen wijzen op een aneurysma in de borst:

Symptomen aneurysma in de borst:

 • Pijn in de borstkas of rug.
 • Kortademigheid
 • Heesheid

Wanneer het aneurysma in de borst scheurt:

 • Hevige pijn in de borstkas en rug
 • Plotselinge lage bloeddruk: door het scheuren van de slagader in de borstkas verlies je veel bloed. Dit zorgt voor een plotselinge lage bloeddruk. Kenmerken hiervan zijn bleek worden, koud en klam gevoel, suf of verward en in sommige gevallen het bewustzijn verliezen.

Onderzoeken bij een aneurysma in de borst

In de meeste gevallen wordt een aneurysma in de borst toevallig ontdekt. Vaak wordt je voor een andere aandoening onderzocht en wordt het aneurysma zichtbaar op de scan. Wanneer dat het geval is zal je onder behandeling van de arts komen. Deze onderzoekt je elk jaar om in de gaten te houden of het aneurysma in de borst groter wordt. Dat gebeurt met:

Echo van de borstkas:
Tijdens een echo wordt de borstkas door middel van geluidstrillingen in beeld gebracht. Het is een goede manier om de slagaders in beeld te brengen en de analyseren waar het aneurysma zich bevindt en hoe groot deze is.

CT-scan:
de CT-scan brengt de borstkas nauwkeurig in beeld. Door middel van röntgenstraling kan er een 3D-afbeelding van de borstkas worden gemaakt.

MRI-scan:
een MRI scan werkt niet met röntgenstraling, maar met magneten. Op deze manier kan het aneurysma en de vaatwand op een andere manier in beeld worden gebracht.

Duplexonderzoek:
door middel van een duplexonderzoek wordt onderzocht hoe snel het bloed stroomt en in welke richting. Dit kan bijvoorbeeld informatie geven over de werking van de slagaders. Indien (delen van) de slagader niet goed werkt kan het voorkomen dat bloed weer terugloopt richting het hart.

 

Als de arts zorgelijke veranderingen ziet, kan hij besluiten in te grijpen. Hierover lees je meer onder het kopje ‘behandeling van een aneurysma in de borst’.

Behandeling van een aneurysma in de borst

Een aneurysma in de borst is niet te genezen. Deze moet wel altijd behandeld worden, omdat het risico op scheuren van de slagader bestaat met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien. Afhankelijk van de grootte van het aneurysma in de borst wordt in overleg de best passende behandeling gekozen.

1. Behandelen zonder operatie

Wanneer het aneurysma in de borst (nog) klein is en langzaam groeit, bestaat behandeling uit medicatie. Meer informatie over de medicatie die voorgeschreven kan worden vind je onder het kopje ‘medicatie bij een aneurysma in de borst’ hieronder.

De behandeling bestaat in dit geval uit:

 • Regelmatige controles: bij elke controle zal de arts het aneurysma in de borst bekijken door middel van een echografie. De frequentie waarmee je gecontroleerd wordt is afhankelijk van de grootte van het aneurysma.
 • Gezonde leefstijl: voldoende bewegen, stoppen met roken, weinig alcohol en een gezond BMI

2. Behandelen met operatie

Het opereren van een aneurysma in de borst is een ingrijpende ingreep. Toch zal hiervoor gekozen worden wanneer het aneurysma te groot wordt. Ook wanneer de kans op scheuren van de slagader groter is dan het risico van opereren, zal de arts voorstellen om te opereren.

Er zijn twee soorten operaties:

 • Open ingreep: bij een open ingreep wordt je borstkas opengemaakt. Het zieke gedeelte van de slagader wordt dan vervangen door een kunststof bloedvat.
 • Endovasculaire ingreep: bij deze ingreep krijg je een klein gaatje in je lies. Via dit gaatje wordt er een soort buisje naar de plek van het aneurysma gebracht. Dit buisje noemt men ook wel een prothese. Deze wordt in de slagader op de plek van het aneurysma geplaatst en vormt dus het nieuwe bloedvat. Hierdoor kan het aneurysma niet verder groeien en scheuren.

 

Welke behandeling je ook krijgt: het aanpassen van je leefstijl speelt altijd een belangrijke rol. Vind je het moeilijk om helemaal zelf gezonder te gaan leven? Dat is het ook. Hartrevalidatie kan je hierbij helpen.

Medicatie bij een aneurysma in de borst

Bij een aneurysma op de borst krijg je vaak de volgende medicijnen:

Plaatjesremmers:
bloedplaatjes zitten in je bloed en kunnen voor klonten in je bloed zorgen. Deze klonten worden bloedstolsels genoemd. Plaatjesremmer, zoals aspirine, zorgen ervoor dat deze bloedplaatjes minder goed werken waardoor de kans op bloedstolsels minder wordt.

Cholesterolverlagers (statines):
remmen mogelijk de groei van het aneurysma en vertragen de slagaderverkalking.

Bloeddrukverlagers:
deze worden voorgeschreven wanneer er een te hoge bloeddruk is. Een hoge bloeddruk zorgt voor meer druk op de plek van het aneurysma, waardoor deze verder groeit. Door de druk te verlagen, verlaagt de kans op scheuren.

Het kan dat je daarnaast nog andere medicijnen nodig hebt. Gebruik je medicijnen altijd zoals de arts ze voorschrijft.

Ervaringen lezen over een aneurysma in de borst

Debby kan niet geopereerd worden aan aneurysma door volle ziekenhuizen tijdens coronaIn oktober 2020 zit Debby (58) thuis met een aneurysma in de borst en een sterk verzwakte hartklep. Ze moet dringend worden geopereerd, maar door corona staat ze in de wacht. ‘Mijn operatie kan theoretisch nog wel een weekje worden uitgesteld. Misschien zelfs twee, drie of vier. Maar ja, misschien ook niet …’ Lees hier het ervaringsverhaal van Debby met een aneurysma in haar borst.

Deel je ervaring en help andere mensen met een hart- of vaataandoening

Samen kunnen we de zorg in Nederland nóg beter maken. En dat kunnen we niet alleen. Jij kan daarbij helpen door jouw ervaring te delen. Bijvoorbeeld over het contact met je arts, jouw ervaring met medicijnen of je mening over de zorg. Harteraad deelt dit vervolgens met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en de politiek. Zo help je mee de kwaliteit van leven voor mensen met hart en vaataandoening te verbeteren. Schrijf je in voor het Harteraad panel

Lees ook:

Harteraad komt op voor de belangen van mensen met aneurysma in de borst

Er zijn meer mensen in Nederland met een aneurysma in de borst. Sommige mensen sterven omdat het aneurysma scheurt. Harteraad komt op voor de belangen van mannen en vrouwen met een aneurysma in de borst. Want waar je ook tegenaan loopt, bij ons sta je er niet alleen voor.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief