Aneurysma in de borst

Wanneer jij of iemand in je omgeving te maken heeft (gehad) met een aneurysma in de borst, dan is dit een ingrijpende gebeurtenis. Je hebt er vast allerlei vragen over, zoals wat de oorzaak van het aneurysma in de borst is. In dit artikel vertellen we je hier meer over, evenals de symptomen, onderzoeken en behandelingen die bij een aneurysma in de borst horen.

Wat is een aneurysma in de borst? Het is goed om eerst te begrijpen wat slagaders zijn en de functie ervan. Slagaders zijn grote bloedvaten die vanuit je hart naar verschillende lichaamsdelen lopen. Door de slagaders wordt zuurstofrijk bloed het lichaam in gepompt. Ter hoogte van je borst bevindt zich de thoracale aorta, de borst slagader. Wanneer een (slag)ader abnormaal wijd is, de doorsnee is dan minstens anderhalf keer zo groot dan normaal, speken we van een aneurysma. Dit kan ook in je borstkas, in de thoracale aorta, gebeuren. Een aneurysma in de borst wordt dan ook wel een Thoracaal Aorta Aneurysma (TAA) genoemd.

In theorie kan een aneurysma in elk bloedvat plaatsvinden, maar meestal vindt dit plaats in de slagaders. Een aneurysma in de buik is de meest voorkomende variant. Je kunt ook een aneurysma in het hoofd hebben. Een zeldzame vorm is een aneurysma in de hals. Deze pagina gaat specifiek over een aneurysma in de borst.

Oorzaken

Een aneurysma in de borst kan ontstaan door verschillende factoren.

Lees verder: Oorzaken van een aneurysma in de borst

Klachten

In de meeste gevallen kun je een aneurysma in de borst hebben zonder je hiervan bewust te zijn.

Lees verder: Klachten bij een aneurysma in de borst

Onderzoek

In de meeste gevallen wordt een aneurysma in de borst toevallig ontdekt.

Lees verder: Onderzoeken bij een aneurysma in de borst

Behandeling

Een aneurysma in de borst is niet te genezen. Deze moet wel altijd behandeld worden.

Lees verder: Behandeling van een aneurysma in de borst

Medicijnen

Bij een aneurysma op de borst krijg je vaak de volgende medicijnen.

Lees verder: Medicijnen bij een aneurysma in de borst

Leven met een borstaneurysma

Er zijn meer mensen in Nederland met een aneurysma in de borst. Harteraad komt op voor de belangen van mensen met een aneurysma in de borst

Lees verder: Leven met een aneurysma in de borst

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief