Aneurysma in de borst

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. Zo’n verwijding kan in de borstholte, maar ook in de buik of hersenen voorkomen. Bij een aneurysma in de borstholte is de slagader in de borstkas verwijd. Dit heet ook wel een Thoracaal Aorta Aneurysma (TAA).

Wil je medische informatie over een aneurysma? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Hartstichting
Wat is een aneurysma

Praktisch
Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar het ziekenhuis waar een vaatchirurg onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een ziekenhuis dat goede vaatzorg biedt? Bij een ziekenhuis met ons Vaatkeurmerk – Harteraad weet je dat je goed zit.

Zelf aan de slag om risicofactoren voor hart- en vaatziekten aan te pakken? Lees in onze brochure Aanpak van risicofactoren hoe je dit kunt doen en wie je kunnen helpen. Het werkboek ‘Individueel Zorgplan Vitale Vaten’ kan je helpen om aan de slag te gaan met het aanpassen van je leefstijl. Je kunt met behulp van het werkboek samen met je zorgverlener bepalen wat je gaat doen om je risicofactoren te verkleinen. De vorderingen noteer je in het werkboek. Je kunt het Zorgplan Vitale Vaten downloaden. Bekijk hier een voorbeeld van een ingevuld boekje.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Harteraad organiseert regelmatig Hart&Vaatcafé’s, kijk op onze agenda voor een locatie in de buurt.

Meer lezen over ervaringen van iemand anders met een verwijde buikslagader? Bekijk dan het ervaringsverhaal van Marianne Salm.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.