foto Inge

Lobby Harteraad werkt: thuismeten hartfalen nu echt verzekerde zorg

Inge van den Broek, beleidsadviseur Harteraad: “Wat een goed nieuws! Na vele jaren van lobbyen en praten met onder andere verzekeraars, cardiologen en het ministerie van Volksgezondheid valt telebegeleiding voor mensen met hartfalen per 2019 in de zorgverzekeringswet.”

Thuismeten

In 2012 vond Harteraad samen met de minister van Volksgezondheid dat thuismeten beschikbaar moest komen voor mensen met hartfalen, als digitale ondersteuning van de zorg. Door mensen thuis regelmatig hun gewicht en bloeddruk te laten meten en dit via bijvoorbeeld de computer door te geven aan het ziekenhuis, konden zij zelf grote verergering van klachten en ziekenhuisopnames voorkomen. Ziekenhuizen konden hiervoor deels van speciale financiële regelingen gebruik maken.

Want zei Harteraad: voor wie het wil, kan dit een uitkomst zijn. Denk aan de onafhankelijkheid die het iemand geeft. Dat je dit overal en op elk moment dat het jou uitkomt kunt doen. Dat je veel minder uren in het ziekenhuis hoeft door te brengen en dus tijd en energie overhoudt om de dingen te doen die je wilt doen. Of dat het je rust geeft, dat je arts of verpleegkundige op de achtergrond meekijkt of het goed met je gaat. Dat je niet weer je werk hoeft te verzuimen of die verjaardag afzeggen. Dat je zelf kunt beïnvloeden of je klachten verergeren en zo je kwaliteit van leven verbeteren. En, in 2012 profiteerden we allemaal van de gemakken van mobiele apparatuur en mochten we onze bankzaken digitaal regelen, dus waarom onze gezondheidszaken nog niet.

Maar nee, zo gemakkelijk lag het niet. We hebben in die jaren enkele malen de ziekenhuizen gevraagd of ze thuismeten aanboden en dat op onze website bekend gemaakt. Vorig jaar bleek nog steeds maar een minderheid van de ziekenhuizen mee te doen en dan ook nog voor een kleine groep patiënten. Hiervoor werden soms financiële redenen genoemd. En tot op de dag vandaag steggelen voor- en tegenstanders over onderzoeken die wél minder ziekenhuisopnames en -bezoeken of sterftes aantonen en onderzoeken die dat juist níet doen. Zo ook over de vraag of het de zorg nu wel of niet goedkoper maakt. Terechte vragen, maar we weten inmiddels dat met een goede organisatie van de zorg, de antwoorden op deze vragen positief zijn.

Vliegwielcoalitie

Afgelopen december hebben we thuismeten aangemeld voor de ‘Vliegwielcoalitie’. Twee goede initiatieven van digitale zorg, die klaarliggen om gebruikt te worden maar die tóch niet van de grond komen in praktijk, zouden door een coalitie van zorgaanbieders, verzekeraars, fabrikanten en patiënten een impuls krijgen om het alsnog van de grond te krijgen. En daar werd uit 41 inzendingen thuismeten voor hartfalen gekozen! Natuurlijk is er door voorlopers in het veld jarenlang gewerkt om thuismeten van de grond te krijgen. Misschien is het Vliegwiel net dat duwtje dat maakt dat het nu in de zorgverzekeringswet komt en ziekenhuizen en verzekeraars nu met elkaar goede financiële afspraken kunnen maken. Verzekeraar CZ stuurde ons een bericht dat ze thuismeten belangrijk vinden en het voor een flink aantal patiënten mogelijk gaat maken, met daarbij onze argumenten. Dat doet goed!

We hebben nu een hele mooie mijlpaal bereikt en we hopen dat thuismeten nu echt van de grond gaat komen. Dan gaan we werken aan de volgende stap, dat je als patiënt zelf beslist of je gebruikt maakt van thuismeten. Dat thuismeten beschikbaar is onafhankelijk van in welk ziekenhuis of bij welke huisarts je bent. Want als we het hebben over regie over de duur en kwaliteit van je leven, is dat dan niet waar we naar toe moeten?

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief