Spataderen

Spataderen (ook wel varices genoemd) zijn verwijde aders in de benen. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Ze kunnen pijnlijke benen of kuiten veroorzaken, met name na lang staan.

Wil je medische informatie over spataderen? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Hartstichting
Brochure over spataderen van de Hartstichting
Thuisarts
Kies Beter
Keuzehulp spataderen: Deze keuzehulp kan je helpen bij het maken van een keuze – samen met de arts – welke behandeling je zou willen.
Keuzetabel spataderen: In de keuzetabelkaart staat op 1 bladzijde alle voor- en nadelen van de verschillende behandelingen bij elkaar. Je kunt dit gebruiken als je het gesprek met de arts voert over welke behandeling je krijgt.
Keuzekaartje spataderen: Het keuzekaartje geeft een gemakkelijk overzicht met plaatjes van de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Te gebruiken bij het gesprek met de arts over welke behandeling je krijgt.

Verder staan in de richtlijnen aanbevelingen voor zorgverleners over hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aangevuld met kennis en ervaringen van zorgverleners en patiënten. De richtlijn helpt zorgverleners om samen met de patiënt beslissingen te nemen over de behandeling.

Richtlijn Veneuze pathologie / varices: over behandeling in een behandelcentrum
Richtlijn Veneuze pathologie / compressietherapie: over het gebruik van steunkousen

Bekijk het document Verstandige keuzes bij spataders. Dit zijn aanbevelingen van medisch specialisten. Je kunt deze met je arts bespreken.

Praktisch

Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar een behandelcentrum waar een arts onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een behandelcentrum dat goede vaatzorg biedt? Bij een ziekenhuis met ons Spataderkeurmerk weet je dat je goed zit.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen

Er worden regelmatig Hart&Vaatcafés georganiseerd met veel informatie over hart- en vaatziekten, kijk op onze agenda.

Meer lezen over ervaringen van iemand anders met spataderen? Bekijk dan het ervaringsverhaal van Anne Jansen.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.