Spataderen

Spataderen (ook wel varices genoemd) zijn verwijde aders in de benen. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Ze kunnen pijnlijke benen of kuiten veroorzaken, met name na lang staan.

Verder staan in de richtlijnen aanbevelingen voor zorgverleners over hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aangevuld met kennis en ervaringen van zorgverleners en patiënten. De richtlijn helpt zorgverleners om samen met de patiënt beslissingen te nemen over de behandeling.

Samenvatting uitkomsten raadpleging achterban Spataderen en Open Been

De richtlijn Veneuze pathologie / varices van 2014 wordt vernieuwd en Harteraad is daarbij betrokken. Tussen 20 mei 2020 en 2 juni 2020 heeft Harteraad een achterbanraadpleging gedaan om inzicht te krijgen in de knelpunten en behoeften die er zijn in de zorgverlening aan mensen met spataderen of een open been. De resultaten worden samen met de eerder ontwikkelde ‘Kwaliteitscriteria zorg voor mensen met spataderen’ ingebracht bij de actualisatie van deze richtlijn. Lees hier de belangrijkste resultaten en conclusies.

Richtlijn Veneuze pathologie / varices: over behandeling in een behandelcentrum
Richtlijn Veneuze pathologie / compressietherapie: over het gebruik van steunkousen

Bekijk het document Verstandige keuzes bij spataders. Dit zijn aanbevelingen van medisch specialisten. Je kunt deze met je arts bespreken.

Praktisch

Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar een behandelcentrum waar een arts onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een behandelcentrum dat goede vaatzorg biedt? Met deze keuzehulp vind je een ziekenhuis dat bij je past.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen lezen

Meer lezen over ervaringen van iemand anders met spataderen? Bekijk dan het ervaringsverhaal van Anne Jansen.

Wil je meer informatie over spataderen? Kijk op onderstaande pagina’s.

Hartstichting
Thuisarts
Keuzehulp spataderen: Deze keuzehulp kan je helpen bij het maken van een keuze – samen met de arts – welke behandeling je zou willen.
Keuzetabel spataderen: In de keuzetabelkaart staat op 1 bladzijde alle voor- en nadelen van de verschillende behandelingen bij elkaar. Je kunt dit gebruiken als je het gesprek met de arts voert over welke behandeling je krijgt.
Keuzekaartje spataderen: Het keuzekaartje geeft een gemakkelijk overzicht met plaatjes van de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Te gebruiken bij het gesprek met de arts over welke behandeling je krijgt.
Behandeling en vergoeding van spataderen – Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief