Uit onderzoek van Harteraad blijkt dat het gebruik van thuismeten helaas achter blijft. Er zijn nog onvoldoende zorginstellingen die deze zorg op afstand kunnen leveren. Terwijl juist nu behoefte is om meer betrouwbare zorg op afstand te kunnen bieden.
Thuismeten is één van de oplossingen om de reguliere zorg doorgang te laten vinden nu het aantal besmettingen met COVID-19 toeneemt en de zorg in de ziekenhuizen weer onder druk staat. Het kan mensen met hartfalen geruststellen dat ze, ondanks dat ze niet naar het ziekenhuis kunnen of durven, toch begeleid worden door hun zorgverlener.
Thuismeten is het op afstand begeleiden van patiënten. Zo kunnen mensen met hartfalen (een verminderde pompfunctie van het hart) thuis hun gewicht, bloeddruk en/of hartslag meten en doorgeven. Daarbij worden ze begeleid door een arts of verpleegkundige op afstand bij het omgaan met hartfalen en het herkennen van signalen van verslechtering.
“Telebegeleiding normaliseert mijn toch wel complexe leven”
Thuismeten afgestemd op jouw behoefte
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 5% van mensen met hartfalen gebruik maakt van thuismeten. Bijna de helft van de zorginstellingen geeft aan dat zij geen thuismeten bieden aan mensen met hartfalen. En dit, terwijl thuismeten bijdraagt aan de kwaliteit van leven, onafhankelijkheid, regie en veiligheid van mensen met hartfalen.
Harteraad wil daarom dat thuismeten voor alle mensen met hartfalen die dat willen beschikbaar is, afgestemd op de persoonlijke behoeftes. Mensen geven aan dat zij thuismeten op maat willen, zodat de behandeling beter aansluit bij hun persoonlijke wensen. En ongeacht hun woonplaats of locatie van de zorginstelling thuismeten aangeboden krijgen.
Wil je de infographic en het volledige rapport ontvangen?
Vraag het rapport ‘Inventarisatie aanbod thuismeten hartfalen’ en de infographic via onderstaand formulier aan. Je ontvangt dan een link naar deze documenten in je mailbox.