• Home
  • Zo min mogelijk last van je hartfalen: meten is weten

Zo min mogelijk last van je hartfalen: meten is weten

Als je hartfalen hebt, dan pompt het hart minder bloed rond dan normaal is. Dit kan komen doordat het hart minder goed kan knijpen. Of zich minder goed vult met bloed. Hierdoor krijgt het lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen. Dit gebeurt vooral als je actief bent. Daardoor kun je klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld kortademig zijn, vermoeid zijn of vocht vasthouden.

Zelfmetingen: het (tijdelijk) bijhouden van belangrijke waarden

Als je hartfalen hebt en belangrijke waarden bijhoudt, dan kan je meer grip ervaren en meer vertrouwen krijgen in je behandeling. Belangrijke waarden die je kunt meten zijn je gewicht, bloeddruk, hartslag (pols) en vochtinname. Soms heeft je zorgverlener je gevraagd om deze waarden bij te houden, maar is dit niet het geval dan is het slim om dit alsnog zelf ook te doen. Zo krijg je meer inzicht in je aandoening hartfalen.

Harteraad heeft handige formulieren die je kunt gebruiken voor je zelfmetingen als je hartfalen hebt. Het gaat om formulieren voor het bijhouden van je gewicht, bloeddruk, hartslag en vochtinname. Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief en ontvang gratis de formulieren in je mailbox.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief en ontvang gratis de zelfmeting formulieren voor hartfalen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief