Harteraad zoekt vrijwilligers met interesse in wetenschappelijk onderzoek

Heb jij, of een van je naasten, een hart- of vaataandoening? En wil jij jouw ervaring inzetten in wetenschappelijk onderzoek? Dan kan jij ons helpen. We zoeken vrijwilligers die vanuit hun eigen ervaringen mee willen denken en praten over diverse onderzoeken. Bijvoorbeeld over een nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen of de ontwikkeling van een smartwatch die een hartstilstand kan detecteren. Wetenschappelijk onderzoek is immers van levensbelang. Om ervoor te zorgen dat dit onderzoek naar hart- en vaatziekten goed aansluit bij de wensen van patiënten, willen we vanuit Harteraad meer ervaringsdeskundigen betrekken.

Bovendien ziet Harteraad dat mensen met een hart- of vaataandoening met een relatief jonge leeftijd en/of een migratieachtergrond minder vertegenwoordigd zijn. En dit is juist hard nodig. Jij kunt ervoor zorgen dat er meer diverse ervaringen en behoeften worden meegenomen in wetenschappelijk onderzoek.

Wat ga je doen?

 • Je zet je ervaringsdeskundigheid in bij wetenschappelijk onderzoek als lid van het College van Ervaringsdeskundigen
 • Feedback geven op wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen;
 • Deelnemen aan projectgroepen van lopend onderzoek; je denkt mee over inhoud en uitvoering van een onderzoeksproject en/of je adviseert over de voortgang van lopende onderzoeksprojecten;
 • Geven van workshops of presentaties op symposia en conferenties;
 • Bijwonen van twee plenaire vergaderingen per jaar van het College van Ervaringsdeskundigen. Deze bijeenkomsten zijn op zaterdagochtend, op een centrale locatie in Nederland.

Wat vragen we?

We zoeken mensen die willen bijdragen aan het vergroten van de maatschappelijke impact van wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaataandoeningen. Hiervoor zoeken we allereerst patiënten of naasten die persoonlijk ervaring hebben met hart- en of vaataandoeningen. Verder vragen we het volgende:

 • Een HBO+ werk- en denkniveau;
 • Engelse teksten goed kunnen lezen;
 • Flexibel zijn qua tijdsinvestering. Soms is er meer en soms is er minder te doen. Houd ongeveer rekening met gemiddeld een tot drie uur per week;
 • Affiniteit met de gezondheidszorg én met wetenschappelijk onderzoek;
 • Je bent bereid twee cursussen te volgen ter voorbereiding op dit werk;
 • Je bent bereid om je voor langere tijd (minimaal 3 jaar) voor Harteraad in te zetten.

Wat biedt Harteraad jou?

Door je inzet als vrijwilliger lever je allereerst een essentiële bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Jouw ervaring met hart- en vaataandoeningen kun je op deze manier omzetten naar een voordeel voor veel andere mensen. Jouw ervaringen helpen onderzoekers onder meer met een bredere blik naar hun werk te kijken, waardoor de resultaten beter worden.

We bieden je:

 • Een unieke kans om bij te dragen aan de ontwikkeling en uitvoering van hoogstaand wetenschappelijk onderzoek;
 • Inzage in de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen;
 • Samenwerking met een enthousiast team van vrijwilligers met verschillende achtergronden;
 • Training en een inwerktraject om je voor te bereiden op jouw rol als ervaringsdeskundige;
 • Steun, advies en begeleiding van een beleidsadviseur van Harteraad;
 • Een reiskostenvergoeding;
 • Jaarlijks een verdiepende en gezellige dag met alle leden van het College.

Over het College van Ervaringsdeskundigen

Het College van Ervaringsdeskundigen (het College) is door Harteraad in 2012 opgericht om onderzoekers te ondersteunen bij het betrekken van ervaringsdeskundigen in alle fasen van onderzoek: nog voordat het wordt ingediend voor subsidie of tijdens de uitvoering. Zowel voor patiënten als onderzoekers levert deze samenwerking waardevolle ervaringen op. Lees meer over het College.

Harteraad

Harteraad is hét expertisecentrum voor leven met hart- en vaataandoeningen. Wij helpen patiënten en hun naasten met praktische, sociale en emotionele steun, en komen op voor de belangen van ruim 1,7 miljoen mensen met een hart- en vaataandoening. Door de kennis en ervaringen van deze mensen weet Harteraad wat er speelt en nodig is. En vertegenwoordigt deze patiëntengroep en hun naasten bij de overheid, wetenschappelijk onderzoek, verzekeraars en zorgprofessionals.

Harteraad is partner van de Hartstichting.

Help jij mee?

Voor vragen of meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Inge Schalkers (beleidsadviseur) via inge.schalkers@harteraad.nl of 06-46270792.

Wil je direct reageren? Stuur dan je motivatiebrief met CV naar inge.schalkers@harteraad.nl

Onderzoek dat écht aansluit

6:58

Mariëtte

“Ik voeg iets toe en het heeft zin wat ik doe. Ik krijg weer de voldoening die ik eerder uit mijn werk kreeg.”

Bekijk de video
6:26

Saskia

“Ik kon zo buiten de mechanismes stappen en reflecteren wat het écht betekent voor de patiënt.”

Bekijk de video
6:50

Teus

“Het gaf mij het inzicht dat je er niet bang voor hoeft te zijn als onderzoeker.”

Bekijk de video

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief