• Home
  • Nieuws
  • Wil je met een geestelijk verzorger praten over je leven?

Wil je met een geestelijk verzorger praten over je leven?

Wanneer je te maken krijgt met een progressieve aandoening, zoals hartfalen, heeft dit niet alleen invloed op je lichamelijk en psychische gezondheid. Je kan ook geconfronteerd worden met existentiële vragen omtrent leven, dood en de grenzen van het bestaan. Geestelijke verzorgers bieden professionele begeleiding bij levensvragen en zingeving. Er is steeds meer aandacht voor zingeving in de gezondheidszorg, maar de mogelijkheid om geestelijke zorg te ontvangen als je thuis ziek bent, is nog vrij onbekend.

Voor een wetenschappelijk onderzoek naar geestelijke verzorging zijn we op zoek naar mensen die behoefte hebben om met een geestelijke verzorger te praten over hun leven en de ingrijpende veranderingen door hun ziekte. Het doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de manier waarop geestelijke verzorgers mensen die thuis chronisch (levensbedreigend) ziek zijn, kunnen ondersteunen bij het verhelderen van hun levensvragen. Wij willen hiervoor een nieuw gespreksmodel uitproberen.

Dit onderzoek maakt deel uit van het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging (PLOEG) en is een samenwerking tussen de Universiteit van Tilburg en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Als je meedoet met dit onderzoek, betekent dit voor jou het volgende:

  1. Je voert zes gesprekken met een geestelijke verzorger van één uur. Deze gesprekken vinden plaats bij jou thuis (of via videobellen) en zijn kosteloos;
  2. Je ontvangt een informatiepakket met daarin een werkboek. In dit werkboek vragen we je notities te maken voorafgaand en na afloop van elk gesprek;
  3. Je vult op drie momenten een vragenlijst in over hoe je je op dat moment voelt. Na afloop kan je uitgenodigd worden voor een interview. Uitgangspunt is dat het op de eerste plaats gaat om jouw vragen en verhaal. Het onderzoek is daaraan ondergeschikt.

Momenteel zijn er voor dit onderzoek geestelijk verzorgers beschikbaar om gesprekken met jou te voeren in de volgende provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland (regio Amsterdam), Zuid-Holland, Zeeland, Overijssel, Limburg (midden en noord) en Utrecht.

Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden. Je kunt ook direct contact opnemen met Annemarie Foppen, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Je mag mailen naar a.foppen@vu.nl of tijdens kantooruren bellen naar (020) 598 7040.

Meer weten over het leven met een progressieve ziekte?

Lees er hier meer over

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief