Hoe werkt telebegeleiding? Is het iets voor jou? Wat zijn de voor- en nadelen? Twee mensen met hartfalen, een cardioloog en een hartfalenverpleegkundige, vertellen je over hun ervaringen in dit webinar.
Thuismeten: meer inzicht in je gezondheid
Heb je hart- of longklachten en ga je regelmatig naar het ziekenhuis om je bloeddruk, hartslag, zuurstof en andere waarden te controleren? Misschien is telebegeleiding iets voor jou. Je krijgt zo meer inzicht in je gezondheid.

Telebegeleiding is het begeleiden van patiënten op afstand. Je krijgt meetapparatuur thuis, waarmee de arts je gezondheid in de gaten houdt. Je krijgt informatie over jouw gezondheid, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met het ziekte. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis voor controles.

Meer dan de helft van de ziekenhuizen in Nederland biedt al telebegeleiding en dat aantal neemt toe. Met de keuzehulp van Harteraad en de Patiëntenfederatie Nederland kijk je waar in jouw omgeving in een ziekenhuis of centrum met aanbod voor telebegeleiding bij hartfalen. Ga naar de keuzehulp.

- Je krijgt meer inzicht in je eigen gezondheid.
- Het geeft een veilig gevoel.
- Samen met je arts houd je je gezondheid goed in de gaten.
- Je hebt laagdrempelig contact met arts of verpleegkundige, bijvoorbeeld via een app.
- Je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controle; dat scheelt je tijd en reiskosten.

De meeste patiënten vinden het erg prettig. Voor patiënten is het allerbelangrijkste dat de telebegeleiding op maat is. Dat in gesprek met de patiënt en eventuele naaste bekeken wordt of er gemonitord wordt en wat dan, hoe vaak iemand gaat meten of wegen, wat die persoon hiervan op afstand wil doen en waarvoor hij persoonlijk contact met de zorgverlener wil.