Webinar ‘Diastolisch hartfalen’

In Nederland leven ongeveer 240.000 mensen met hartfalen, waarvan ongeveer de helft met diastolisch hartfalen. Samen met hét expertisecentrum Harteraad organiseerden het Amsterdam UMC en het Maastricht UMC+ een online bijeenkomst rond het thema ‘Diastolisch hartfalen’. Diastolisch hartfalen is een vorm van hartfalen waarbij het hart stijver is dan normaal en zich niet goed kan ontspannen. Het hart vult zich daardoor niet goed met bloed, waardoor je allerlei klachten kunt ervaren zoals kortademigheid, weinig kunnen inspannen en vocht vasthouden in de enkels. Diastolisch hartfalen wordt ook wel hartfalen door een stijve hartspier of hartfalen met behouden pompkracht genoemd (de Engelse afkorting is “HFpEF”).

Cardiologen dr. Louis Handoko (Amsterdam UMC) en dr. Vanessa van Empel (Maastricht UMC+) zijn specialisten op het gebied van diastolisch hartfalen. Zij nemen je mee in de dagelijkse praktijk van diastolisch hartfalen en vertellen je onder andere over:

  • Wat diastolisch hartfalen is en hoe de diagnose wordt gesteld?  
  • Welke aanvullende onderzoeken nodig kunnen zijn?
  • Welke behandelmogelijkheden er zijn voor diastolisch hartfalen?
  • Wat je zelf kunt, doen als je (diastolisch) hartfalen hebt?

Tot slot vertellen drs. Arno van de Bovenkamp (Amsterdam UMC)  en drs. Sanne Mourmans (Maastricht UMC+) over de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan worden in Amsterdam en Maastricht, om in de toekomst diastolisch hartfalen beter te kunnen behandelen.

Wil je onze webinars terugkijken?

Met een persoonlijke Harteraad inlog, heb je toegang tot alle webinars, artikelen en magazines rondom hart- en vaataandoeningen. Onbeperkt en gratis. En als je je profiel aanvult, krijg je nog meer informatie afgestemd op jouw persoonlijke situatie en aandoening.

Maak een account