Boezemfibrilleren (of atriumfibrilleren) is een stoornis in het hartritme. Je hartslag is dan vaak onregelmatig en te hoog. Het hart trekt minder goed samen. Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar moet meestal wel behandeld worden. Maar hoe weet je of je de behandeling krijgt die het beste bij jouw persoonlijke situatie past?
Is het slikken van medicijnen bijvoorbeeld voldoende? Of moet er gekeken worden naar andere medicijnen of behandelmogelijkheden? Bij het maken van de keuze van een behandeling spelen jouw eigen behoeften en voorkeuren een belangrijke rol. Daarbij kan je je de volgende vragen afvragen:
- Waarom is een behandeling voor mij noodzakelijk?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een bepaalde behandeling voor mijn situatie?
- Hoe kan ik zelf regie houden over de behandeling?
Om goed te kunnen kiezen welke behandeling het beste bij je past, is het belangrijk dat je juist geïnformeerd wordt. Want deze informatie helpt je bij het maken van een keuze én geeft je meer grip op je aandoening en je gezondheid. Samen met de arts beslis je zo over je behandeling. Zo houd je de regie over jouw behandeling. Dit heet samen beslissen.
Wat leer je tijdens dit webinar?
Tiny de Jong, stafadviseur Kwaliteit en Veiligheid Hartcentrum en Han Deuling, verpleegkundig specialist, beiden werkzaam in het UMC Groningen, vertellen je meer over het onderwerp ‘samen beslissen’. En hoe je dit aanpakt.
Tijdens het webinar worden de volgende punten besproken:
- Feitelijke informatie over medicijnen, cardioversie en ablatie.
- Welke behandelkeuzes zijn er bij boezemfibrilleren?
- Wat wordt er in de besluitvorming meegenomen?
- Waar moet je over nadenken voordat een besluit genomen wordt?
- Hoe gaat het samen beslissen met jouw arts?