• Home
  • Webinars
  • Webinar ‘Hartfalen en het belang van vochtinname’

Webinar ‘Hartfalen en het belang van vochtinname’

Bij hartfalen pompt het hart minder bloed rond dan normaal. Dit kan komen doordat het hart minder goed kan knijpen of zich minder goed vult met bloed. Hierdoor krijgt het lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen, wat klachten kan veroorzaken. Dit gebeurt vooral als je actief bent. Mensen met hartfalen moeten vaak rekening houden met kortademigheid, vermoeidheid en dorst. Vaak slik je meerdere medicijnen (4 of meer is niet ongewoon) en sommige mensen hebben een pacemaker of ICD. Als je hartfalen hebt, dan adviseren artsen ook om minder zout te eten en niet te veel vocht te gebruiken per dag. Ook is het advies om je dagelijks te wegen. Maar waarom moet dit allemaal als je hartfalen hebt? En waarom is er zoveel discussie over de hoeveelheid vochtinname?

Wat leer je tijdens dit webinar?

Roland van Kimmenade, cardioloog, en Marjolein Verdijk, verpleegkundig specialist, beiden uit het Radboudumc, vertellen je kort wat hartfalen is en zullen je daarna meer vertellen over de Fresh-up studie. Het doel van deze studie is te onderzoeken wat het effect is op je kwaliteit van leven, van het vrij kunnen innemen van vocht tegenover het beperken van vocht.

Wil je onze webinars terugkijken?

Met een persoonlijke Harteraad inlog, heb je toegang tot alle webinars, artikelen en magazines rondom hart- en vaataandoeningen. Onbeperkt en gratis. En als je je profiel aanvult, krijg je nog meer informatie afgestemd op jouw persoonlijke situatie en aandoening.

Maak een account