• Home
  • Nieuws
  • Voorrang op vaccinatie bij verhoogd gezondheidsrisico

Voorrang op vaccinatie bij verhoogd gezondheidsrisico

Mensen met een beperking, chronische aandoening of een verhoogd gezondheidsrisico moeten de mogelijkheid krijgen met voorrang op corona gevaccineerd te worden. Net als mensen uit de zorg, onderwijs en andere vitale beroepen. Daartoe doet de Patiëntenfederatie Nederland, waar ook Harteraad bij aangesloten is, een oproep aan het kabinet.

Veel mensen met een beperking of chronische aandoening leven al maanden in isolement om een besmetting te vermijden. In afwachting van een vaccin kunnen zij niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijks leven. Daarom moeten zij als eerste de mogelijkheid krijgen gevaccineerd te worden, zodra er een vaccin beschikbaar komt dat aantoonbaar veilig is voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico.

Griepprik als voorbeeld

Het coronavaccin zou op een vergelijkbare manier beschikbaar moeten komen als de griepprik. De griepprik wordt aangeboden aan ouderen en mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Dat zou ook moeten gelden voor een coronavaccin. Daarnaast willen de ondertekenaars van het manifest ook dat mantelzorgers en naasten in aanmerking kunnen komen om met voorrang gevaccineerd te worden tegen corona.

Lees het manifest hier

Meer weten over corona en hart- en vaataandoeningen?

In ons Dossier corona hebben we al onze berichtgeving over het coronavirus bij elkaar geplaatst.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief