• Home
  • Nieuws
  • Eindelijk afspraken over verantwoord wisselen medicijnen

Eindelijk afspraken over verantwoord wisselen medicijnen

Er zijn gezamenlijke werkafspraken gemaakt over het verantwoord wisselen van medicijnen. Het onbeperkt wisselen van medicijnen wordt hiermee tegengegaan. Harteraad heeft zich, samen met andere patiëntenorganisaties, jarenlang ingezet om tot goede afspraken voor patiënten te komen. We zijn verheugd dat deze afspraken nu zijn gemaakt.

De werkafspraken gaan over het verantwoord wisselen van medicijnen met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Tot op de dag van vandaag verstrekken apotheken regelmatig een ander merk medicijn, dan dat mensen gewend zijn. En vaak gebeurt dit zonder toelichting of begeleiding. Dit leidde de afgelopen jaren tot onrust, klachten en vragen bij patiënten. De nieuwe werkafspraken maken een einde aan de onduidelijkheid. En de werkafspraken leiden tot veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik. De afspraken zijn gemaakt door Patiëntenfederatie Nederland, NHG, LHV en de FMS, KNMP en Zorgverzekeraars Nederland.

Waar zijn afspraken over gemaakt?
Het onbeperkt wisselen van medicijnen wordt tegengegaan. Ook over het niet-wisselen, bijvoorbeeld bij medische noodzaak, zijn heldere afspraken gemaakt. En er is beschreven hoe patiënten begeleid moeten worden bij het wisselen van medicijnen. Hierdoor worden de wisselingen die wel mogelijk zijn, goed begeleid.

Monitoren in de praktijk
De nieuwe werkafspraken zijn beschreven in de leidraad ‘verantwoord wisselen van medicijnen’. Het is een praktisch handvat voor alle betrokken partijen en professionals hoe in de dagelijkse praktijk medicijnen verantwoord gewisseld kunnen worden. De komende periode worden de afspraken uitgewerkt in de praktijk. Daarnaast gaan betrokken partijen een gezamenlijke monitorings- en evaluatiestructuur inrichten om de effecten van de werkafspraken te monitoren, en indien nodig bij te sturen.

Loop je toch tegen problemen aan? Meld dit bij Harteraad

  • We gebruiken je e-mailadres om je een bevestiging te sturen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief