• Home
  • Nieuws
  • Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2019?

Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2019?

Elk jaar vinden er wijzigingen plaats in het basispakket van je zorgverzekering. Hier vind je de wijzigingen die relevant kunnen zijn voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Ze gaan per 1 januari 2019 in.

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek.

Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Er komt een vergoeding van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen.
De GLI richt zich op het tegengaan van overgewicht. Namelijk door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is er psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.

Zittend ziekenvervoer

De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. In 2018 wordt alleen het vervoer vergoed als de patiënt een behandeling moet ondergaan.

Paracetamol, vitaminen en mineralen

Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn niet langer vergoed uit het basispakket.

Bekijk alle wijzigingen op de site van de Rijksoverheid.

Vergoedingen altijd controleren bij je zorgverzekeraar

Wil je precies weten welke vergoeding je krijgt voor bepaalde zorg? Kijk in je polis of vraag het je zorgverzekeraar. Want het maakt veel uit wat voor zorgverzekering je hebt en wat je daarin vergoed krijgt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief