• Home
  • Nieuws
  • Veiligheidswaarschuwing Xarelto en fluorochinolonen

Veiligheidswaarschuwing Xarelto en fluorochinolonen

Harteraad wijst je op twee berichten die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onlangs heeft uitgedaan. Het gaat om het gebruik van Xarelto (rivaroxaban) na aortaklepvervanging en het gebruik van fluorochinolonen.

Xarelto

Patiënten mogen geen Xarelto (rivaroxaban) gebruiken na een transkatheter-aortaklepvervanging (TAVR). Bij klinisch onderzoek naar het gebruik van rivaroxaban bij patiënten die een TAVR hebben ondergaan, blijkt dat dit zorgt voor ernstige bijwerkingen, zoals hogere sterfte, trombo-embolieën en bloedingen. Dit onderzoek is inmiddels stopgezet. Voor het volledige bericht zie de website van CBG.

Fluorochinolonen

Bij gebruik van fluorochinolonen bestaat een verhoogd risico op verwijding in de aorta (aorta-aneurysma) of het krijgen van een scheur in de binnenwand van de aorta (aorta-dissectie). Dit komt vooral voor bij oudere mensen. Fluorochinolonen is een groep antibiotica die gebruikt wordt voor de behandeling van verschillende bacteriële (levensbedreigende) infecties. Lees verder op de website van het CBG.

Stop nooit direct met een medicijn, maar overleg altijd eerst met jouw behandeld arts.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief