• Home
  • Nieuws
  • Veel mensen weten niet dat een depressie vaak voorkomt bij hart- en vaatziekten

Veel mensen weten niet dat een depressie vaak voorkomt bij hart- en vaatziekten

Depressie is een ziekte waarbij je langere tijd zeer somber bent en je niet meer kunt genieten. Je verliest de interesse in de mensen en de dingen om je heen. Uit eerder onderzoek blijkt dat depressie voorkomt bij 1 op de 5 mensen met een hart- en vaatziekte. Helaas zijn we niet goed in staat om die depressie te voorkomen. Ook is het moeilijk om de depressie goed te behandelen.

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum doet onderzoek naar de relatie tussen depressie en hart- en vaatziekten. Voor dit onderzoek is in oktober 2019 een enquête uitgezet onder het Hart&Vaatpanel om te kijken hoe bekend depressie is onder mensen met een hart- en vaatziekte. Ook werd gevraagd waar nieuw onderzoek zich op moet richten. Op basis hiervan kunnen nieuwe onderzoeken worden ingezet.

In totaal hebben 879 mensen uit het Hart&Vaatpanel meegedaan. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 66,9 jaar en 40% was vrouw. Opvallend was dat veel mensen (70% van de deelnemers aan de enquête) niet weet dat een depressie vaak voorkomt bij een hart- en vaatziekte. Veel deelnemers gaven aan dat er meer bekendheid moet komen dat depressie zo vaak voorkomt. Op de vraag waar het onderzoek naar depressie bij hart- en vaatziekten zich op moet richten, gaven de meeste deelnemers aan het voorkomen van depressie, hoe depressie zo vroeg mogelijk kan worden ontdekt en naar mechanismen/oorzaken die ten grondslag liggen aan depressie. De voorkeur voor nieuwe behandelingen ligt bij nieuwe gesprekstherapie of coaching of verbetering van de leefstijl, terwijl weinig mensen (11%) de voorkeur geven aan nieuwe medicatie.

Harteraad blijft dit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum volgen en tussentijdse resultaten delen via onze nieuwsbrief en social media kanalen.

Harteraad nieuwsbrief formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.