• Home
  • Nieuws
  • Van ziekenhuis naar thuis: de nazorgservice van Radboudumc en Harteraad

Van ziekenhuis naar thuis: de nazorgservice van Radboudumc en Harteraad

‘Toen ik thuiskwam na de opname en alles achter de rug was, dacht ik: “Oké, wij kunnen door.” Maar zo werkt het dus niet. Er is zoveel met je gebeurd, dat besef kwam bij mij later. Je bent blij dat je thuis bent, maar nu ben je ineens hartpatiënt. Hoe pak ik mijn leven weer op? Welke gevolgen heeft het voor mij en mijn familie?’

Pas als je weer thuis bent, na een opname op de afdeling cardiologie, komen dit soort vragen vaak naar boven. Maar eenmaal thuis kun je minder makkelijk met je vragen bij je arts terecht. Je arts zie je meestal weer terug na een aantal weken. Het bespreken van je onzekerheden met je naasten, die het misschien ook moeilijk hebben met wat jou overkomen is, is vaak te emotioneel.

Om net ontslagen patiënten van de afdeling Cardiologie van het Radboudumc een luisterend oor en ondersteuning te bieden, werkt Harteraad dit jaar samen met het Radboudumc. Als je aangeeft dat je na je ontslag uit het ziekenhuis gebeld wilt worden, neemt een getrainde vrijwilliger van Harteraad binnen drie weken contact met je op om te vragen hoe het met je gaat. Uit een pilot, eerder uitgevoerd door de Infolijn Hart en Vaten, blijkt dat deze service zeer gewaardeerd wordt. In het najaar evalueren we of en hoe we dit project structureel kunnen voortzetten.

In bijgaand artikel lees je over de opzet, uitvoering en resultaten van deze pilot.

01-02-2018

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief