Inenting pneumokken tegen longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging

Uitnodiging pneumokokkenprik

Dit najaar krijgt iedereen die geboren is tussen 1-1-1941 en 31-12-1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Hier lees je meer over deze prik en waarom deze gegeven wordt sinds dit jaar.

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen. De prik maakt de kans dat je ziek wordt door pneumokokken kleiner.

Uitnodiging 2020

In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1-1-1941 en 31-12-1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Volwassenen worden gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken. De huisarts verstuurt de uitnodiging. Ben je geboren tussen 1-1-1941 en 31-12-1947 en heb je geen uitnodiging ontvangen? Neem dan ook contact op met je huisarts.

Meer informatie?

Meer informatie over de pneumokokkenprik vind je op de website van Thuisarts.nl

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief