Type 2 diabetes (suikerziekte) is een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaataandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat bij vrouwen met type 2 diabetes het risico om hart- en vaataandoeningen te ontwikkelen sterker verhoogd is dan bij mannen. Het gaat hierbij met name om hart- en vaataandoeningen die samenhangen met schade aan de grote bloedvaten, zoals een beroerte of een hartaanval. Het is niet duidelijk welke biologische verschillen tussen vrouwen en mannen dit zouden kunnen verklaren.
Onderzoekers van UMC Utrecht en Maastricht UMC+ onderzoeken dit verder. De onderzoekers werden geadviseerd door onder andere het College van Ervaringsdeskundigen van Harteraad. De resultaten van het onderzoek zijn nu grotendeels bekend.
Het onderzoek wordt onder andere uitgevoerd binnen De Maastricht Studie. De Maastricht Studie is een uniek, grootschalig onderzoek onder de Zuid-Limburgse bevolking naar het voorkomen van, de oorzaken en de behandeling van type 2 diabetes, hart- en vaataandoeningen en andere chronische aandoeningen. In totaal deden ongeveer 9000 mensen mee aan de studie. De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op de gegevens van de eerste 3451 mensen.
Verschillen tussen vrouwen en mannen
Resultaten van De Maastricht Studie duiden erop dat al in een voorstadium van type 2 diabetes verschillen tussen vrouwen en mannen bestaan. Vrouwen met een verhoogde bloedsuiker tonen, zelfs vóór de diagnose diabetes, een grotere mate van verslechtering van risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen. Hierbij kan gedacht worden aan cholesterolwaarden, bloeddruk en ontstekingswaardes.
Vervolgonderzoek
De onderzoekers weten nog niet precies waarom type 2 diabetes voor vrouwen een sterkere risicofactor is voor het krijgen van hart- en vaataandoeningen en hoe het komt dat factoren als een te hoge bloeddruk of te hoge cholesterolwaardes zich anders ontwikkelen bij vrouwen dan bij mannen. Zij vermoeden dat biologische verschillen tussen vrouwen en mannen, onder andere verschillen in de plaatsen waar vet opgeslagen wordt (bijvoorbeeld rondom de buik, of rondom de heupen), een rol spelen. Verder onderzoek moet dit duidelijk maken.
Belangrijk signaal
Dit onderzoek laat zien dat het vrouwenlichaam anders werkt dan het mannenlichaam en dat dat een invloed heeft op het ontwikkelen van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.
Het is erg belangrijk om onderscheid te blijven maken tussen vrouwen en mannen in wetenschappelijk onderzoek naar diabetes en hart- en vaataandoeningen. Zo kan in de toekomst persoonsgerichte preventie bereikt worden en zorgrichtlijnen kunnen beter worden toegespitst op mannen én vrouwen.
Wat kan je zelf doen?
Voor zowel vrouwen als mannen geldt dat een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk is. Een gezonde leefstijl bestaat uit een gezond voedingspatroon, voldoende beweging, maar ook uit voldoende ontspanning en slaap. Deze aspecten van een gezonde leefstijl helpen bij het voorkomen, maar kunnen zeker ook bijdragen aan het genezen van zowel type 2 diabetes als hart- en vaataandoeningen.
Verschil hart- en vaataandoeningen tussen mannen en vrouwen
Vrouwen zijn op vele vlakken anders dan mannen, dus ook op het gebied van een hartaandoening. In de besloten Facebookgroep Vrouwenhart kun je je vragen, kennis en ervaringen delen.