Tips voor warme dagen

Met de tropische zomerse temperaturen buiten is het belangrijk dat mensen met een hart- en vaataandoening goed opletten dat ze voldoende drinken en verkoeling zoeken. Harteraad heeft voor jou een aantal tips op een rijtje gezet.

Tips bij warmte

  1. Als het warm is, zweet je meer. Drink daarom voldoende water, thee zonder suiker, of sterk verdunde limonadesiroop.
  2. Heb je vanwege je hartfalen een vochtbeperking? Sabbel dan op ijsblokjes: dit verkoelt en je krijgt toch wat vocht binnen. Twijfel je over je vochtinname? Overleg dan met je arts, want het is belangrijk dat je niet uitdroogt.
  3. Blijf binnen op de warmste uren van de dag, tussen 12.00 en 16.00 uur. Moet je toch boodschappen doen? Doe dat dan ’s ochtends.
  4. Vermijd inspanning en pas je tempo aan.
  5. Draag dunne kleding en bedek je hoofd met een zonnehoed op pet.
  6. Zorg ervoor dat je medicijnen niet op een warme plaats liggen. Veel medicijnen moeten beneden de 25 graden bewaard worden.
  7. Als je plastabletten gebruikt, kan dit bij hitte soms te veel zijn. Overleg bij twijfel met je arts.
  8. Heb je klachten, of verergeren je klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en flauwvallen? Neem contact op met je arts.
  9. Als laatste: let bij warm weer goed op elkaar!

Smogwaarschuwing

Het RIVM heeft op 6 augustus 2020 een smogwaarschuwing afgegeven. Zomersmog bestaat onder andere uit ozon en fijnstof. Vooral die ozon is gevaarlijk voor de longen en luchtwegen. Vooral tussen 14.00 en 18.00 uur is de luchtkwaliteit niet goed; mensen met COPD en astma kunnen dan beter binnen blijven.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief