• Home
  • Nieuws
  • Tips om vooraf na te denken over je behandelwensen

Tips om vooraf na te denken over je behandelwensen

Het coronavirus houdt ons allen erg bezig. Harteraad hoort van mensen met hart- en vaataandoeningen dat zij, en hun naasten, zich zorgen maken. Wat als je besmet raakt? Wat betekent dat voor jou? En wat als je ernstig ziek wordt? Wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je niet goed kunt beslissen over medische zorg, of niet goed kunt vertellen wat je wil, is het belangrijk dat je al hebt nagedacht over je wensen. Daarom geeft Harteraad tips die je kunnen helpen om na te denken over jouw behandelwensen, zodat je dit met je naasten kunt bespreken.

Gesprek aangaan met een vertrouwd iemand

Ga het gesprek aan met een vertrouwd iemand, zoals je naasten of je huisarts. De onderstaande vragen kun je hierbij bespreken:

  • Wat als je ernstig ziek wordt? Wat is dan belangrijk voor jou in jouw situatie?
  • Wil je thuis blijven, naar het ziekenhuis of naar een verpleeghuis?
  • Als je in het ziekenhuis komt en je hebt meer zorg nodig dan een normale afdeling kan bieden, wil je dan opgenomen worden op de IC (intensive care)? Bekijk hier wat een opname op de IC tijdens de coronaperiode inhoudt
  • Zijn er behandelingen die je per se niet wilt ondergaan, zoals reanimatie of beademing?
  • Wat kan jou helpen als je een moeilijke (medische) beslissing moet nemen?
  • Wat als je niet meer zelf kunt beslissen, wie mag dat dan voor jou doen? En weet die persoon wat belangrijk voor jou is?

Keuzehulpen helpen je verder

Het nadenken en bespreken van je wensen is niet gemakkelijk. De keuzehulp ‘Verken uw wensen voor zorg en behandeling’ kan hierbij helpen. Het verloop van een coronabesmetting kan grillig zijn, soms kan er snel verslechtering plaatsvinden. Stel daarom nadenken en erover praten niet uit. Het kan je rust geven als je weet dat jouw wensen en grenzen bekend zijn.

Er is ook een ‘gesprekshulp behandelgrenzen’ beschikbaar. Deze gesprekshulp gaat over IC-opname, beademen en reanimeren.

Heb je zorgen? Bel de Harteraadlijn

Heb je zorgen die je wil bespreken? Bel dan met de Harteraadlijn op telefoon 088 11 11 661. Onze medewerkers kunnen naar je zorgen luisteren en je advies geven. De Harteraadlijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Veel vragen die je hebt over corona worden ook beantwoord bij De meest gestelde vragen over hart- en vaataandoeningen en het coronavirus

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief