Ik heb een controlegesprek met mijn (huis)arts: hoe bereid ik dit voor?
Je gaat voor een controle afspraak naar je huisarts, cardioloog of een andere
medisch specialist. Ook als je weet waar je klachten vandaan komen en al langer
weet dat je een hart- of vaataandoening hebt, helpt het om dit gesprek goed
voor te bereiden. Een afspraak is kort en je wilt graag de belangrijkste dingen
bespreken. En voorkomen dat je achteraf nog met vragen zit. Het gesprek goed voorbereiden helpt daarbij.
Elke arts, gesprek en behandeling is natuurlijk anders, maar een gesprek kan je wel voorbereiden. Helemaal onderaan deze pagina vind je een handige checklist die je kan uitprinten. Op deze checklist vind je vragen die je arts kan stellen bij een controlegesprek. Zo ga je voorbereid het gesprek in. Heb je geen controlegesprek, maar juist een eerste gesprek gepland staan met je (huis)arts? Lees dan hier onze tips voor het eerste gesprek met je (huis)arts.
Tips voor tijdens het gesprek
- Vraag om uitleg als je iets niet begrijpt. Bijvoorbeeld als het je te snel gaat of bij medische termen die je niet kent.
- Stel gerust je vragen en voel je niet bezwaard daardoor. Artsen zijn er juist voor om je vragen te beantwoorden.
- Vraag eventueel om extra informatie om thuis nog na te lezen. Dit kan bijvoorbeeld een folder zijn of extra informatie die de arts voor je kan uitprinten. Of vraag naar een betrouwbare website. Op harteraad.nl vind je natuurlijk ook veel informatie.
- Vraag aan je arts welk telefoonnummers je kan bellen als je klachten ervaart of nog later vragen hebt.
- Zorg dat je voldoende bedenktijd krijgt om goed na te denken over het voorgestelde onderzoek en/of de voorgestelde behandeling. Jij beslist of je toestemming geeft voor onderzoek en/of behandeling. En je kunt een beslissing ook later nemen. Dit hoeft niet (altijd) tijdens het gesprek.
- Aan het einde van het gesprek kun je de belangrijkste punten nog even herhalen. Bijvoorbeeld ‘Klopt het dat …’ . Zo controleer je of je het goed hebt begrepen.
Neem iemand mee
Twee mensen horen vaak meer dan één. Vaak helpt het als je een familielid of bekende meeneemt. En ook hij of zij kan vragen stellen tijdens het gesprek. Misschien zijn het zelfs vragen waar je zelf niet aan dacht. Het gesprek opnemen met een telefoon kan ook een optie zijn, dan kan je na afloop terugluisteren wat er allemaal besproken is. Vraag wel aan je arts of dit mag.
Maak je je zorgen?
Heb je veel vragen en komen er daardoor veel emoties bij je naar boven? Dat is heel begrijpelijk, en veel mensen ervaren hetzelfde. Bespreek ook deze emoties met de arts tijdens dit (eerste) gesprek. Je arts kan je geruststellen en meedenken over passende ondersteuning, of professionele hulp. Lees hier meer over emoties.