• Home
  • Nieuws
  • STOPSTORM zet het eerste EU-brede STAR-behandelingsregister op

STOPSTORM zet het eerste EU-brede STAR-behandelingsregister op

Vorig jaar startte het consortium STOPSTORM haar onderzoek naar bestraling bij hartritmestoornissen, onder coördinatie van het UMC Utrecht. Harteraad is als partner betrokken voor de inbreng van het patiëntenperspectief. Voor deze bestralingsbehandeling (STAR) komen mensen in aanmerking die lijden aan ventrikeltachycardie (VT), ofwel het fibrilleren van de hartkamers. Toepassing van STAR voor gebruik bij VT is relatief nieuw. Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, valt er nog meer te leren over zowel de positieve alsook mogelijke negatieve effecten van de behandeling op langere termijn. Daarom heeft STOPSTORM een EU-brede database opgezet om de veiligheid en doeltreffendheid van de behandeling beter te begrijpen.

Eerste EU-brede STAR-behandelingsregister

STOPSTORM accepteert nu gegevens van de  30 partnerorganisaties in 8 Europese landen. Later zal dit uitgebreid worden naar nog meer centra in de EU. STOPSTORM streeft ernaar om in 2025 gegevens van meer dan 300 patiënten in het register te hebben opgenomen. Deze gegevens zullen de indicatie, veiligheid en werkzaamheid van STAR voor de behandeling van ventriculaire tachycardie vaststellen.

Wat is een STAR-behandeling?

STAR is een niet-invasieve radiotherapietechniek die wordt gebruikt om een gevaarlijk snel hartritme, ventriculaire tachycardie of VT genoemd, te behandelen. Een soortgelijke radiotherapietechniek wordt al 10 jaar gebruikt voor de behandeling van longkanker.

Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 945119.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief