• Home
  • Nieuws
  • Signalement ‘passende zorg’ aangeboden aan demissionair minister Kuipers

Signalement ‘passende zorg’ aangeboden aan demissionair minister Kuipers

Op dinsdag 29 augustus 2023 heeft het Zorginsituut Nederland het ‘Signalement passende zorg voor mensen met hart- en vaatziekten: Hart voor Vaten’, aangeboden aan demissionair minister Kuipers.  

Het doel van het signalement is het opstellen en uitvoeren van een maatschappelijke agenda die een omkering in de huidige aanpak van hart- en vaatziekten teweeg moet brengen. De focus moet verschuiven van het behandelen van aandoeningen naar het voorkomen ervan. Nelson Dapaah, directeur a.i., was hier namens Harteraad bij aanwezig.

Harteraad werkte mee aan het opstellen van dit signalement in samenwerking met zorgverleners, wetenschappers en zorgverzekeraars in de hart- en vaatzorg.

Het Zorginstituut: “De belangrijkste boodschap van het signalement is helder: er moet veel meer aandacht en geld uitgaan naar het voorkomen van hart- en vaatziekten, door mensen beter te ondersteunen bij het gezond blijven. In de huidige aanpak van hart- en vaatziekten ligt de focus voornamelijk op het behandelen van aandoeningen. Ook de aanpak voor risicogroepen is sterk gemedicaliseerd. De artsenrichtlijn ‘Cardiovasculair risicomanagement’ beveelt leefstijladviezen aan, maar – zo schrijft het Zorginstituut – zorgverleners geven aan dat dit in de praktijk zelden leidt tot gedragsverandering. Patiënten verwachten te veel heil van medicatie, terwijl bijvoorbeeld bij slagaderverkalking eenmaal ontstane schade niet valt te herstellen. Ook niet met medicijnen”.

“Met een maatschappelijke agenda wil het Zorginstituut bereiken dat partijen binnen en buiten de zorg elkaar beter vinden in het samenwerken aan preventie. Ondersteuning bij leefstijlverandering vraagt meestal andere kennis en vaardigheden dan medische zorgverleners kunnen bieden. Professionals buiten de medische zorg zijn daarvoor vaak beter toegerust, aldus het signalement. Het signalement biedt voorbeelden van bestaande projecten en geeft oplossingsrichtingen om deze op te schalen of aan elkaar te koppelen voor meer effectiviteit”.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief