• Home
  • Nieuws
  • Samen met je zorgverlener beslissen over jouw behandeling

Samen met je zorgverlener beslissen over jouw behandeling

Samen met je zorgverlener meedenken over je behandeling is zinvol. Maar hoe beslis je samen over wat de beste behandeling is? Hoe vertel je de zorgverlener wat er voor jou toe doet? Harteraad deed mee aan twee projecten rondom ‘samen beslissen’: over looptherapie bij de fysiotherapeut bij etalagebenen en over een operatie van een buikaneurysma bij de vaatchirurg.

Keuzes in de zorg bij etalagebenen

Harteraad vroeg haar patiënten panel welke keuzes in de zorg mensen met etalagebenen tegenkomen. Een derde van hen noemde keuzes rondom gezond bewegen en (paramedische) therapie. Hierbij speelt het vooral mee dat het bewegen ook leuk moet zijn. De overtuiging dat bewegen goed is voor de gezondheid, zet mensen er toe om toch te bewegen, ondanks dat het lopen pijnlijk kan zijn. Verder helpt het zicht te hebben in de loopprestaties, bijvoorbeeld via een beweegapp. Het Chronisch Zorgnet ontwikkelde de online tool ‘KOMPAS’ waarmee de fysiotherapeut aan iemand met etalagebenen laat zien wat de looptherapie oplevert. Meer fysiotherapeuten gaan van deze tool gebruik maken.

Heb je etalagebenen? Bespreek dan vooral met je zorgverlener wat je fijn of minder fijn aan bewegen vindt, welke doelen en wensen je hebt.

Meer weten over etalagebenen?

Hier vind je alle informatie

Keuzes rondom een operatie bij een buikaneurysma

Er zijn diverse keuzehulpen rondom een operatie bij buikaneurysma beschikbaar. Deze keuzehulpen beschrijven de kenmerken voor drie behandelingen:
1 actieve controle;
2 ingreep via de lies;
3 open operatie.

Harteraad is nagegaan welke voorkeuren en zorgen er bij mensen met een buikaneurysma spelen als ze voor deze keuzes staan. Uit onderzoek en uit gesprekken tussen vaatchirurgen en patiënten kwamen diverse overwegingen naar voren. Zo zegt iemand met een buikaneurysma: “Een buikaneurysma voelt als een tijdbom. Ondanks dat ik me nu wat angstig voel, heb ik wel vertrouwen in de reguliere controle bij de vaatchirurg”. Wil je lezen welke overwegingen mensen met een buikaneurysma kunnen hebben bij een keuze voor een operatie, lees hier dan de uitspraken van mensen met een buikaneurysma.

Sta je voor de keuze van een operatie? Bespreek dan met je vaatchirurg wat je vindt van de behandelopties en geef aan welke wensen en vragen je hebt.

Meer weten over een buikaneurysma?

Hier vind je alle informatie

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief