Samen beslissen met je zorgverlener over de zorg die bij jóu past

Om tot de beste zorg te komen, hebben zorgverlener en patiënt elkaar nodig. Want door samen te beslissen, ben je meer tevreden over de zorg en ondersteuning. Ook houd je je beter aan de afspraken die je met je zorgverlener maakt. Om dit onder de aandacht te brengen, gaat op 6 september 2021 de nationale campagne Samen Beslissen van start.

“Als patiënten actief betrokken zijn bij hun behandelplan leidt dat tot meer tevredenheid over de genomen beslissing, meer therapietrouw, minder overbehandeling en mogelijk zelfs minder zorgkosten”, aldus Dirk Ubbink, hoogleraar Shared Decision-Making. “Het is eigenlijk heel logisch. Over veel grote beslissingen denk je goed na. Bijvoorbeeld over de school van je kinderen of het kopen van een huis. Dat moeten we in de zorg ook doen. Welke zorg je krijgt en wanneer, kan een enorme impact op je leven hebben. Waarom zouden we dat helemaal aan een ander overlaten?”

Hoewel veel zorgverleners al proberen hun patiënten te betrekken, is er nog genoeg te doen. Sommige zorgverleners denken bijvoorbeeld dat het bespreken van keuzemogelijkheden te ingewikkeld is voor hun patiënten. En patiënten bereiden zich nog te vaak niet goed voor op een gesprek. Zo kunnen mensen zorg krijgen waar ze niet bewust voor hebben gekozen, of zelfs helemaal niet achter staan. Dirk Ubbink: ”De zorgprofessional is de medische expert, maar patiënten zijn ervaringsdeskundigen die het beste kunnen aangeven wat zij belangrijk en passend vinden.”

Een goed gesprek begint met een goede voorbereiding

Een goed gesprek tussen zorgverlener en patiënt is open en persoonlijk, maar dat is niet gemakkelijk. Mensen hebben moeite met het onder woorden brengen van wensen. En soms zit het gevoel in de weg dat ze de zorgverlener niet goed genoeg kennen. Dat blijkt uit onderzoek (2020) van Kantar Public in opdracht van het ministerie van VWS. Minstens een kwart van alle patiënten vindt Samen Beslissen dan ook lastig. “Het is lastig voor ze, omdat ze niet gewend zijn hun wensen uit te spreken. Of omdat ze simpelweg geloven dat hun mening niet relevant genoeg is”, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Na afloop van zo’n gesprek twijfelt vier op de tien of ze de juiste vragen hebben gesteld. In de voorbereiding ligt een belangrijk deel van de oplossing. Als je van tevoren weet wat je wilt en je vragen opschrijft, is de kans groter dat je tevreden en goed geïnformeerd de spreekkamer uit loopt.” Daarom geeft de campagne Samen Beslissen tips en hulpmiddelen bij een gesprek met een zorgverlener.

In oktober verschijnt het Harteraad magazine, met als thema ‘Grip op je gezondheid’. Hierin wordt Samen Beslissen ook uitgebreid behandeld. Je leest ervaringsverhalen van mensen met een hart- of vaataandoening die vertellen hoe zij weer regie over hun leven kregen. Harteraad leden ontvangen het magazine gratis op de deurmat. Voor niet-leden is het mogelijk om het magazine te downloaden. Houd onze website dus goed in de gaten!

Wil je meer weten over hoe je samen kan beslissen met jouw zorgverlener? Kijk dan op de website van Samen Beslissen.

Zorgverleners overschatten de mate waarin zij samen beslissen

Ook zorgverleners kunnen meer doen. Zij overschatten de mate waarin zij Samen Beslissen, blijkt uit het onderzoek van Kantar Public. Zo maken 7 op de 10 zorgverleners een voorselectie van de behandelmogelijkheden. Als dit gebeurt vóórdat de voorkeuren van de patiënt bekend zijn, is er geen sprake van Samen Beslissen.

Opmerkelijke cijfers uit het onderzoek: 46 procent van de zorgverleners zegt dat zij met de patiënt samen de beslissing nemen, maar slechts 37 procent van de patiënten ervaart dit ook zo. Ruim tweederde van de zorgverleners kan zich nog verbeteren, concludeert Kantar Public. Daarom richt de campagne zich ook op zorgverleners. “Als ook zorgverleners bewust zijn van het belang van Samen Beslissen, dan kunnen we de zorg verder verbeteren”, concludeert Dirk Ubbink.

Over de campagne Samen Beslissen

De campagne Samen Beslissen is een initiatief van het programma Uitkomstgerichte Zorg. Dit programma zet zich in de medisch-specialistische zorg in voor meer inzicht in zorguitkomsten. Ook in de huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging wordt ingezet op Samen Beslissen. In de campagne figureren echte patiënten en zorgverleners.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief