Ruim éénderde van mensen met hart- en vaataandoeningen kampt in coronatijd met verminderd welbevinden

Dat blijkt uit onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Harteraad, onder 830 patiënten dat in de eerste helft van mei 2020 is uitgevoerd. Daarom besteedt Harteraad de komende periode aandacht aan de emoties die komen kijken bij een hart- of vaataandoening.

Een hart- of vaataandoening heeft sowieso impact. Mentale problemen, zoals depressie en angst, zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met een hart- of vaataandoening. Ongeveer één op de vijf hart- en vaatpatiënten heeft te maken met een depressie. Dit is twee tot drie keer vaker dan in de algemene bevolking. In tijden van corona is deze groep extra kwetsbaar voor mentale problemen, zo blijkt uit de resultaten. Het dagelijks leven van veel mensen is verstoord. Mensen blijven binnen, werken thuis en hebben minder sociale contacten. Er heerst bijvoorbeeld angst om besmet te raken met het coronavirus en eenzaamheid ligt op de loer.

Sombere stemming

De deelnemers aan het onderzoek beantwoordden vijf stellingen over hun mentale welbevinden gedurende de afgelopen twee weken, zoals ‘Ik voelde mij rustig en ontspannen’ en ‘Mijn dagelijkse leven was gevuld met dingen die me interesseren’. Bij 37% van de patiënten levert hun score een verdenking op van een sombere stemming of verminderd mentaal welbevinden. Mensen die alleen wonen scoorden daarbij significant slechter dan mensen die samenwonen met een partner.

Angst voor corona

De deelnemers aan het onderzoek gaven aan last te hebben van angst (48%), stress (39%), en slaapproblemen (20%) als gevolg van de coronacrisis. Ongeveer twee derde (64%) van de deelnemers vond het eng om zich in de buurt van anderen te begeven, een kwart (27%) om naar de supermarkt te gaan en 11% durfde tijdens de coronacrisis helemaal niet naar buiten. Deelnemers aan het onderzoek zijn zich er zeer bewust van dat zij in een risicogroep vallen. Patiënten schatten hun risico op ernstige complicaties als gevolg van een corona infectie hoog in. Ruim een kwart (27%) van de deelnemers verwacht een corona infectie zelfs niet te overleven. Het LUMC gaat verder onderzoek doen naar wat de invloed van de coronacrisis is op leefstijl, zoals voeding en bewegen.

Aandacht voor psychosociale problemen

Harteraad en het LUMC roepen zorgverleners op dat het juist nu van belang is psychosociale problemen bij mensen met hart- en vaataandoeningen op tijd te voorkomen, herkennen en te behandelen. Het heeft een grote impact op de kwaliteit van leven, het volhouden van een behandeling en daarmee de fysieke gezondheid van mensen. Ook is het van belang dat er meer openheid en bekendheid komt bij patiënten en naasten. Daarom besteedt Harteraad de komende periode aandacht aan de emoties die komen kijken bij een hart- of vaataandoening. In het ziekenhuis staan de medische handelingen centraal, maar het is net zo belangrijk om oog te hebben voor jouw welzijn.

Last van sombere emoties?

Verdriet, angst en somberheid zijn normale reacties op ziek zijn in onzekere tijden. Gun jezelf dan ook de tijd om het te verwerken en praat erover met mensen die dichtbij staan of met een hulpverlener. Of bel met de Harteraadlijn (088 11 11 661) voor een goed gesprek.

Meer weten over de psychosociale gevolgen bij een hart- of vaataandoening?

Download het gratis magazine

Laat je stem horen via het Harteraad panel

Harteraad verstuurt ongeveer één keer per maand een digitale vragenlijst over onderwerpen die met gezondheid en hart- en vaataandoeningen te maken hebben. Bijvoorbeeld over behandelingen, leefstijl of over je mening over de zorg. Het invullen van de vragen duurt enkele minuten. Wil jij ook je ervaring delen of met ons meedenken? Meld je dan aan als panellid

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief