Hartrevalidatie
Hartrevalidatie is voor alle mensen die behandeld zijn vanwege hun hart. Het helpt bij je herstel en is onderdeel van de behandeling. Tijdens hartrevalidatie werk je aan je conditie, krijg je tips voor een gezonde leefstijl en leer je weer vertrouwen in je lichaam krijgen. Daarnaast is er aandacht voor het omgaan met stress en weer het dagelijkse (sociale) leven oppakken.
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van hartrevalidatie. Daaruit blijkt dat hartrevalidatie zorgt voor 50% minder kans op nieuwe hartproblemen en 35% minder kans om te overlijden door hartproblemen.
Hartrevalidatie is onderdeel van het herstel voor iedereen die (tot een jaar geleden) behandeld is vanwege een hartaandoening. Deze revalidatie vindt plaats in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Met tele-hartrevalidatie is het mogelijk om (een deel van) het hartrevalidatieprogramma thuis te volgen. Zo kunnen mensen met een hartaandoening thuis verder aan hun herstel werken. Het voordeel is dat je minder naar het ziekenhuis hoeft. Ook kan je vaak zelf oefeningen en activiteiten kiezen die jij leuk vindt of die aansluiten bij je dagelijks leven. Denk aan wandelen met de hond of fietsen, maar ook stofzuigen, tuinieren of yoga. Tele-hartrevalidatie is vaak een aanvulling op het hartrevalidatieprogramma in het ziekenhuis. Wanneer hartrevalidatie in het ziekenhuis (deels) niet mogelijk is, kan tele-hartrevalidatie als vervanging dienen. Natuurlijk met begeleiding van het hartrevalidatieteam en onder controle van de cardioloog en de coördinator hartrevalidatie in het ziekenhuis.
Bekijk hier het filmpje waarin René Eldijk vertelt wat hartrevalidatie vanuit thuis voor hem betekent.
Hartrevalidatie helpt! Wij zetten de bewezen positieve effecten op een rijtje:
- Weer vertrouwen in je lichaam
- Betere conditie
- Sneller herstel
- Vertraging aderverkalking
- Weer durven bewegen
- Sneller weer aan het werk
- Minder angsten
- Betere stemming
- 50% minder kans op nieuwe hartproblemen
- 35% minder kans om te overlijden door hartproblemen
Hartrevalidatie is voor iedereen die de afgelopen maanden behandeld is vanwege zijn of haar hart; jong of oud.
Is het langer geleden? Heb je geen hartrevalidatie gevolgd en heb je klachten? Vraag dan alsnog om je verwijzing.
Hartrevalidatie is belangrijk voor je herstel bij angina pectoris (pijn op de borst), hartinfarct, dotterbehandeling of omleidingsoperatie, hartklepoperatie, plaatsing ICD of pacemaker, hartfalen, ritmestoornissen, reanimatie, aangeboren hartafwijkingen, harttransplantatie, hartangst en andere aandoeningen of ingrepen aan het hart.
Hartrevalidatie in stappen
Een cardioloog of huisarts verwijst je door naar hartrevalidatie. Vaak gebeurt dit vanzelf, maar soms ook niet. Als je geen verwijzing hebt gekregen, mag je hierom vragen bij je cardioloog. Je kan ook naar hartrevalidatie vragen bij je huisarts of bedrijfsarts.
Heb je een verwijzing? Heel goed! Op naar het intakegesprek
- Heb je geen verwijzing gekregen? Vraag erom!
- Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Dan kunnen wij je helpen. Bel 088 – 1111 600
Je kan op heel veel verschillende plekken in Nederland hartrevalidatie volgen.
Harteraad heeft uitgezocht waar je welk programma kan volgen. Vind op de kaart onderaan deze pagina een locatie bij jou in de buurt.
Samen met de coördinator hartrevalidatie kijk je of hartrevalidatie voor jou geschikt is. En zo ja, welk programma je gaat volgen en wanneer je start. Het programma wordt afgestemd op jouw persoonlijke doelen. Het is van belang dat het aansluit bij jouw leven en dat wat voor jou belangrijk is (lees ook ‘Wat er toe doet’).
- Controleer of je een afspraak voor een intakegesprek hebt óf maak een afspraak.
- Heb je vragen? Vraag of je de coördinator hartrevalidatie mag bellen als je vóór het intakegesprek al met vragen of onzekerheden zit.
- Bedenk van te voren wat belangrijk is om jouw leven te leiden. Beantwoord de vier vragen op Watertoedoet.info. Bespreek deze bij het intakegesprek.
- Twijfel je of hartrevalidatie jou kan helpen? Ga in ieder geval naar het intakegesprek. Bespreek tijdens het intakegesprek je twijfels. Zo kan je een goede beslissing nemen.
- Stel samen met de coördinator hartrevalidatie jouw programma samen.
- Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Dan kunnen wij je helpen. Bel 088 – 1111 600
Binnen de hartrevalidatie worden verschillende onderdelen aangeboden. Het hartrevalidatieprogramma duurt ongeveer 6-12 weken.
Tijdens het intakegesprek heb je met de coördinator hartrevalidatie bepaald welke onderdelen je gaat volgen.
Er zijn verschillende onderdelen:
- Informatie over het leven met of na de hartaandoening
- Bewegen en ontspannen
- Psychisch herstel
- Sociale leven weer oppakken (bijvoorbeeld werk)
- Gezonde leefstijl ontwikkelen
Heb je na de hartrevalidatie het gevoel dat je nog niet klaar bent? Bespreek de mogelijkheid van verlenging of alternatieven met je coördinator hartrevalidatie.
- Vraag om verlenging of opnieuw een verwijzing wanneer je dit nodig vindt. Controleer wel met je zorgverzekeraar of dit vergoed wordt, zo voorkom je onnodige kosten.
- Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Dan kunnen wij je helpen. Bel 088 – 1111 600
Leven met een hartaandoening doe je niet alleen. Daarom worden naasten van revalidanten ook vaak uitgenodigd om mee te komen naar onderdelen van de hartrevalidatie. Betrek je naasten. Revalideren doe je niet alleen.
- Neem iemand mee naar het intakegesprek en eindgesprek. Het is fijn om iemand mee te hebben. Twee horen meer dan één.
- Moedig je naaste aan om te komen kijken bij het bewegen: zo krijg niet alleen jij, maar krijgt óók jouw naaste weer vertrouwen in jouw lichaam.
- Laat je naaste weten dat er ook onderdelen zijn voor hem of haar. Informeer naar de mogelijkheden voor ondersteuning.
- Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Dan kunnen wij je helpen. Bel 088 – 1111 600
Je hebt de hartrevalidatie afgerond, heel goed! Weet dat er twee dingen heel belangrijk zijn:
- Na hartrevalidatie heeft je cardioloog of huisarts ook de taak je te helpen met een gezonde leefstijl of het volhouden ervan. Zorg daarom voor regelmatige controle bij de cardioloog of huisarts zodat je risico op hart- en vaatziekten in de gaten worden gehouden. Dat heet ook wel Cardiovasculair risicomanagement (CVRM).
- Houd een gezonde leefstijl vol met gezonde voeding en verantwoord bewegen.
- Vraag je coördinator hartrevalidatie naar mogelijkheden om te bewegen bij jou in de buurt. Voor begeleid bewegen of sporten zijn in het hele land Harteraad beweegpartners.
Het kan zijn dat je later opnieuw gevoelens van angst of somberheid krijgt. Dan kan de cardioloog of huisarts je nogmaals verwijzen naar hartrevalidatie.
Wat is een goed tele-hartrevalidatieprogramma?
Een tele-hartrevalidatieprogramma heeft dezelfde onderdelen als een normaal hartrevalidatieprogramma. Het verschil is dat bij tele-hartrevalidatie de bijeenkomsten en afspraken op afstand zijn en plaatsvinden via telefoon of beeldbellen.
Onderdelen tele-hartrevalidatie
- Intakegesprek: Het intakegesprek kan telefonisch of in het ziekenhuis plaatsvinden. Bij een inspanningstest, zoals een fietstest, wordt de afspraak in het ziekenhuis gehouden om zo weer het startniveau te bepalen.
- Beweegprogramma: De beweegsessies vinden plaats via beeldbellen en zijn onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bij de beweegsessies worden hartslag en bloeddruk in de gaten gehouden. Ook is er contact mogelijk met een arts of verpleegkundig specialist.
- Programma voor psychisch herstel: Ook op afstand kan gewerkt worden aan psychisch herstel. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. In beide gevallen gebeurt dit via telefoon of beeldbellen.
- Informatieprogramma: Dit informatie onderdeel wordt vaak aangeboden via online materiaal of in de vorm van een e-learning. Zo kan thuis gemakkelijk voorlichting gevolgd worden.
- Individuele begeleiding: Afspraken met de diëtist, psycholoog of maatschappelijk werker kunnen ook doorgaan, vaak via telefoon of beeldbellen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van tele-hartrevalidatie in jouw ziekenhuis of revalidatiecentrum? Vraag hier gerust naar bij de coördinator hartrevalidatie.
Zodra je een verwijzing hebt voor hartrevalidatie wordt de revalidatie vergoed vanuit de basisverzekering. Toch zijn er soms onduidelijkheden. Om ervoor te zorgen dat er niet onverwachts een rekening op de mat valt, heeft Harteraad de vergoedingenkwestie uitgezocht.
In het kort:
- Hartrevalidatie in het ziekenhuis of revalidatiecentrum wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook tele-hartrevalidatie in het ziekenhuis of revalidatiecentrum wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- Hartrevalidatie bij een fysiotherapeut buiten het ziekenhuis wordt vaak alléén vergoed vanuit een aanvullende verzekering (uit budget voor fysiotherapie).
- Vervoerskosten naar hartrevalidatie worden niet vergoed door de verzekeraar.
Tips over vergoedingen rondom hartrevalidatie
- Als je geen fysiotherapie wilt buiten het ziekenhuis, geef dan bij je coördinator hartrevalidatie aan dat je de fysiotherapie in het ziekenhuis wilt volgen.
- Sommige ziekenhuizen hebben een vervoersregeling voor hun patiënten. Vraag hiernaar bij de coördinator hartrevalidatie. Of informeer bij je gemeente naar vervoersmogelijkheden of vrijwilligersorganisaties die vervoer aanbieden.
- Overweeg een aanvullende verzekering.
Hoe Rianne het leven oppakt na haar hartinfarct
Hoe Herbert het leven oppakt na zijn hartoperatie
Hoe Felix het leven oppakt na zijn hartstilstand
Vragen over
hartrevalidatie?
Harteraad helpt je graag. Bel 088 – 1111 600