• Home
  • Nieuws
  • Resultaten onderzoek: mensen met hart- en vaataandoeningen meer risico op ziekenhuisopname bij corona

Resultaten onderzoek: mensen met hart- en vaataandoeningen meer risico op ziekenhuisopname bij corona

Coronapatiënten met hart- en vaataandoeningen of diabetes hebben een grotere kans om in het ziekenhuis terecht te komen, dan coronapatiënten zonder deze aandoeningen. Dit is één van de conclusies van een groot onderzoek van het UMC Utrecht en Amsterdam UMC bij ruim 22.000 coronapatiënten. De Hartstichting startte en financierde het onderzoek.

Grotere kans op ziekenhuisopnames

Coronapatiënten met een hart- en vaatziekte en/of diabetes lopen een grotere kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Enkele feiten:

  • Een 45-jarige mét een hart- en vaatziekte of diabetes heeft net zo’n grote kans om in het ziekenhuis terecht te komen als een 60-jarige zonder zo’n aandoening.
  • Een 60-jarige met een hart- en vaatziekte of diabetes heeft grofweg 2 keer zoveel kans op een ziekenhuisopname als een 60-jarige zonder deze aandoeningen.
  • Vrouwen hebben een lager risico op ziekenhuisopname dan mannen.
  • In het algemeen stijgt het risico met het oplopen van de leeftijd.

Veel meer ziekenhuisopnames door corona dan door griep

De onderzoeksresultaten laten zien dat het risico op ziekenhuisopname bij coronapatiënten aanzienlijk is: ongeveer 1 op de 20 patiënten komt in het ziekenhuis terecht. Dit gebeurt veel vaker dan bij andere luchtwegaandoeningen, zoals de griep. Bij die aandoeningen gaat het om ongeveer 1 op de 70. Dit laat zien dat corona ernstiger verloopt dan de griep, zeker bij mensen met hart- en vaataandoeningen en diabetes.

Vaccinatie snel nodig

De onderzoeksresultaten bevestigen het standpunt van Harteraad dat mensen met hart- en vaatziekten met voorrang vaccinatie nodig hebben. Harteraad zette daar de afgelopen tijd flink op in met een lobby richting overheid. Deze groep mensen krijgt normaal gesproken ook een oproep voor de griepprik. Uit de peiling van Harteraad (tussentijdse resultaten 27 mei 2021) blijkt dat het merendeel van deze groep de oproep voor vaccinatie heeft ontvangen.

Advies van onderzoekers Florien van Royen, Geert-Jan Geersing en Frans Rutten:

“Voor nu raden wij hart- en vaat- en diabetespatiënten aan bij corona-achtige klachten zoals keelpijn, hoesten en benauwdheid contact op te nemen met hun huisarts. De huisarts kan coronapatiënten goed monitoren door het zuurstofgehalte van het bloed te meten. En als je de uitnodiging krijgt voor vaccinatie als hart- en vaatziekte- en/of diabetespatiënt, laat je vaccineren.”

Ruim 22.000 coronapatiënten gevolgd

De onderzoekers volgden ruim 22.000 coronapatiënten van ongeveer 190 huisartspraktijken in de regio Amsterdam en Utrecht tijdens de eerste en tweede golf. Gemiddeld waren de patiënten 48 jaar. De onderzoekers berekenden het risico om in het ziekenhuis terecht te komen bij verschillende patiëntengroepen:

  • mensen zonder hart- en vaatziekten of diabetes;
  • mensen met één hart- of vaatziekte of diabetes;
  • mensen met meerdere van deze aandoeningen.

Ook keken ze naar verschillen tussen mannen en vrouwen. De onderzoeksresultaten zijn online gepubliceerd

Vervolgonderzoek naar effect op het hart

In vervolgonderzoeken zullen de onderzoekers patiënten na een corona-infectie nog verder volgen. Zo kunnen de onderzoekers nog nagaan welke lange termijneffecten corona op het hart heeft. Uit eerder onderzoek bleek al dat opgenomen coronapatiënten met ernstig hartfalen een grotere kans hebben om in het ziekenhuis te overlijden.

Oplossingen voor hart- en vaatziekten

​Dit initiatief is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Harteraad en de Hartstichting. Zij vormen samen onderdeel van de in totaal 19 onderzoeks- en zorgorganisaties die hun krachten hebben gebundeld in de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). Die werken samen en brengen geld bij elkaar om oplossingen voor hart- en vaatziekten te versnellen.

Meer lezen over corona?

Bekijk hier onze berichtgeving

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief