• Home
  • Nieuws
  • Pneumokokken: meerderheid mensen met hart- en vaataandoening wil inenting
Inenting pneumokken tegen longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging

Pneumokokken: meerderheid mensen met hart- en vaataandoening wil inenting

Bij jonge kinderen, 60-plussers en mensen met een aandoening is de kans groter dat zij pneumokokkenziekte krijgen. Ook mensen met hart- en vaataandoeningen hebben een hoger risico op het oplopen van pneumokokkenziekte. Inenten kan voor deze groep extra belangrijk zijn. Geneesmiddelenbedrijf MSD deed samen met Harteraad onderzoek om inzicht te krijgen in de bekendheid met de pneumokokkenziekte. Ook is gekeken hoe mensen met hart- en vaataandoeningen tegenover het inenten tegen de pneumokokkenziekte staan. Voor dit onderzoek stuurde Harteraad in november 2020 een vragenlijst naar de panelleden van het Harteraad panel

In totaal vulden 1306 mensen uit het Harteraadpanel de vragenlijst in. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 68 jaar en 62% is man. Van deze groep had 75% in 2019 de griepprik gehaald.

Verschijnselen van pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën die bij veel mensen voorkomen in de neus of keel. Normaal gesproken wordt men niet zo gauw ziek van deze bacteriën. Toch kan de pneumokok in sommige gevallen longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. De resultaten van de vragenlijst laten zien dat een ruime meerderheid van de deelnemers niet eerder heeft gehoord over pneumokokken. Ondanks dat de meeste mensen nog nooit een pneumokokkeninfectie heeft opgelopen, willen ze dit het liefst voorkomen en zien ze ook de mogelijke risico’s van de infectie in. De meerderheid heeft nog niet eerder informatie opgezocht over een pneumokokkenziekte. 25% heeft in het verleden weleens gezocht naar onder andere symptomen en (ernstige) klachten.

Positief tegenover inenting

Mensen met hart- en vaataandoeningen willen geen extra risico nemen met de gezondheid. Daarom staat een grote meerderheid van de deelnemers positief tegenover het halen van een prik. Het advies van de huisarts speelt een grote rol in de overweging om zich te laten inenten tegen pneumokkokken.

Meer informatie over pneumokokken

Voor meer informatie over pneumokokken, kijk op de website van RIVM of neem contact op met je (huis)arts.

Wil jij ook je ervaring met de zorg delen?

Geef je op voor het Harteraad panel

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief