• Home
  • Patiëntenmiddag: “Diastolisch hartfalen”

Patiëntenmiddag: “Diastolisch hartfalen”

In Nederland leven ongeveer 240.000 mensen met hartfalen, waarvan ongeveer de helft met diastolisch hartfalen. Samen met hét expertisecentrum Harteraad organiseren het Amsterdam UMC en het Maastricht UMC+ een patiëntenmiddag rond het thema ‘Diastolisch hartfalen’. Diastolisch hartfalen is een vorm van hartfalen waarbij het hart stijver is dan normaal en zich niet goed kan ontspannen. Het hart vult zich daardoor niet goed met bloed, waardoor je allerlei klachten kunt ervaren zoals kortademigheid, weinig kunnen inspannen en vocht vasthouden in de enkels. Diastolisch hartfalen wordt ook wel hartfalen door een stijve hartspier of hartfalen met behouden pompkracht genoemd (de Engelse afkorting is “HFpEF”).

Wat leer je tijdens deze patiëntmiddag?

Cardiologen dr. Louis Handoko (Amsterdam UMC) en dr. Vanessa van Empel (Maastricht UMC+) zijn specialisten op het gebied van diastolisch hartfalen. Zij nemen je mee in de dagelijkse praktijk van diastolisch hartfalen en vertellen je onder andere over:

  • Wat diastolisch hartfalen is en hoe de diagnose wordt gesteld?  
  • Welke aanvullende onderzoeken nodig kunnen zijn?
  • Welke behandelmogelijkheden er zijn voor diastolisch hartfalen?
  • Wat je zelf kunt, doen als je (diastolisch) hartfalen hebt?

Tot slot zullen drs. Arno van de Bovenkamp (Amsterdam UMC)  en drs. Sanne Mourmans (Maastricht UMC+) vertellen over de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan worden in Amsterdam en Maastricht, om in de toekomst diastolisch hartfalen beter te kunnen behandelen.

Voor wie?

Voor patiënten met (verdenking) diastolisch hartfalen en/of hun naasten.

Meld je nu aan

Deelname aan de patiëntenmiddag is op drie manieren mogelijk: 1. Fysieke bijeenkomst in het Amsterdam UMC, locatie VU, 2. Fysieke bijeenkomst in het Maastricht UMC+ of 3. Online via een webinar. Bij de fysieke bijeenkomsten is er een beperkt aantal zitplaatsen, dus meld je niet te laat aan.

De middag is gratis, maar je moet je wel vooraf aanmelden. Je ontvangt een week voor de bijeenkomst de laatste informatie.

Heb je vooraf vragen over het onderwerp? Mail deze dan naar webinar@harteraad.nl

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief