• Home
  • Nieuws
  • Overvolle IC’s leiden tot problemen voor hart- en vaatpatiënten

Overvolle IC’s leiden tot problemen voor hart- en vaatpatiënten

Harteraad onderschrijft de oproep tot vaccinatie van de Hartstichting.

Als de toestroom van coronapatiënten doorzet, is het in Nederland niet meer mogelijk om de hart(chirurgische) zorg te leveren waarvan we in ons land vinden dat die noodzakelijk is. Dit betekent een toename van sterfte door niet of te laat verrichte hartoperaties en verlies van levensverwachting en kwaliteit van leven.

De Hartstichting vindt het uitstellen van de zorg voor hart- en vaatpatiënten onacceptabel en roept mensen op zich te laten vaccineren. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) spreekt over bijna 4000 patiënten, die sinds de uitbraak van de coronapandemie geen behandeling hebben ontvangen vanwege beperkte IC-capaciteit. De hartchirurgie wordt met name getroffen, doordat voor hartchirurgische zorg (van acuut tot gepland) na een operatie altijd opvang nodig is op een intensive care. “Daarmee ‘concurreert’ de hartchirurgie dus 1 op 1 met andere IC-behoeftige zorg, zoals de zorg voor coronapatiënten,” zegt Jerry Braun, voorzitter van de NVT.

Zorgen

Nu dreigt opnieuw uitstel van zorg door een groeiende groep coronapatiënten. De Hartstichting maakt zich hier zorgen over. Floris Italianer, directeur bij de Hartstichting: “Ons bereiken de eerste signalen, dat behandelingen niet door kunnen gaan. Dit gaat ten koste van de gezondheid van hart- en vaatpatiënten. Ook levert uitstel, of de angst voor uitstel, onrust op bij hart- en vaatpatiënten en bij hun naasten. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Voor veel hart- en vaatziekten geldt: hoe eerder klachten worden opgespoord en behandeld, hoe beter de kwaliteit van leven.”

Door coronazorg hogere sterfte aan hart- en vaatziekten

In mei 2020, tijdens de eerste coronagolf, waarschuwde de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) dat het uitstellen en afzeggen van cardiologische zorg zou kunnen leiden tot tussen de 65.000 en 100.000 verloren levensjaren. Dit ging uit van een scenario waarin er geen nieuwe coronagolven kwamen, die de reguliere zorg weer plat gingen leggen. De impact kan in werkelijkheid dus vele malen groter zijn, zeker als nu opnieuw de zorg voor hart- en vaatpatiënten wordt uitgesteld. Joan Meeder, voorzitter van de NVVC: “Omdat adequate hartzorg patiënten vele jaren beschermt, zullen de werkelijke effecten door het uitblijven hiervan pas jaren later duidelijk worden”.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Italianer: “Wij horen dat de situatie per ziekenhuis verschilt. Het zorgpersoneel werkt keihard om de zorg voor alle patiënten op peil te houden. Maar als er onvoldoende personeel en capaciteit is, mede vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, moeten er keuzes worden gemaakt. De Hartstichting vindt dat we als samenleving de gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben de reguliere zorg toegankelijk te houden.”

Hart gezond houden

Vanuit de missie Nederlanders te helpen hun hart gezond te houden, doet de Hartstichting daarom een beroep op iedereen om te helpen het eigen hart en die van de mensen om hen heen gezond te houden. Italianer: “Zo houden we de zorg toegankelijk voor mensen die vanwege een hartinfarct of hartstilstand acuut medische zorg nodig hebben. Op dit moment is vaccinatie de beste manier om jezelf te beschermen tegen corona en om het virus over te dragen op anderen. Ook verkleinen we zo de kans op nieuwe varianten, die een nieuwe golf kunnen veroorzaken.”

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief