• Home
  • Nieuws
  • Voor mensen met hartfalen met vocht in benen, longen of buik

Voor mensen met hartfalen met vocht in benen, longen of buik

Heb je hartfalen en word je regelmatig opgenomen in het ziekenhuis met vocht in de benen, longen of buik? Kijk dan of onderstaand project een oplossing voor jou kan zijn. Het gaat om telebegeleiding bij hartfalen middels een sensor in de longslagader. Deze behandeling zit tijdelijk in het basispakket. Onderstaand bericht delen wij mede namens het CardioMEMSonderzoek. Vanuit Harteraad zit beleidsadviseur Anne-Margreeth Strijbis ik in de klankbordgroep.

Wat houdt het in?

Per 1 april 2019 is een project gestart genaamd MONITOR HF met subsidie van het Ministerie van VWS en Zorginstituut. De minister van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven om een innovatieve in de hartfalen zorg, CardioMEMS, tijdelijk volledig via het basispakket zorg te vergoeden in 20 tot 25 deelnemende ziekenhuizen in Nederland.

Is het werkzaam? Is het veilig?

Ja, in Amerika is er veel onderzoek gedaan en daar heeft het een belangrijke afname in het aantal ziekenhuis opnames voor hartfalen laten zien. Tevens is het apparaatje in >10.000 patiënten zeer veilig en betrouwbaar gebleken met minder dan 1% complicaties, met name in de vorm van een kleine nabloeding in de ader waarin geprikt wordt in de lies, hetgeen goed behandeld kan worden.

In welke ziekenhuizen draait het onderzoek?

Het ziekenhuis draait op dit moment in 25 ziekenhuizen (zie lijst).

Wanneer kom je in aanmerking?

Ook als je behandeld wordt in een ziekenhuis dat niet deelneemt, kun je wel meedoen met dit onderzoek. Omdat iedereen in principe toegang heeft tot deze basiszorg, kun je ook verwezen worden naar een deelnemend ziekenhuis na overleg of je inderdaad voor het project in aanmerking komt.

Samenvatting vereisten voor deelname

  • Diagnose hartfalen
  • Tenminste één ziekenhuis opname voor hartfalen de afgelopen 12 maanden
  • Alle vormen van hartfalen
  • Bij verminderde pompfunctie moet je wel de medicijnen krijgen die je hoort te hebben volgens de richtlijnen en een ICD
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn, de Nederlandse taal machtig, en in staat zijn de dagelijkse metingen met het kussen te doen.

Wat is belangrijk te weten?

Omdat we op dit moment niet weten of de behandeling net zo goed werkt in Nederland als in Amerika onderzoeken we dit. Dit betekent dat we de helft van de deelnemers een sensor CardioMEMS kunnen geven en de andere helft standaard zorg welke in Nederland van hoogstaand niveau is. Dit betekent dat je moet loten en dan ook accepteren dat je de sensor niet loot. Hoe dan ook word je namelijk volgens de laatste en nieuwste inzichten optimaal behandeld voor hartfalen en stelselmatig onderzocht en gevolgd op de hartfalen polikliniek in het kader van de studie.

Bij wie kun je terecht?

Bij je eigen behandelend cardioloog of je hartfalenverpleegkundige.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief