• Home
  • Nieuws
  • Onzekerheid bij hartpatiënten over oplosbare stents

Onzekerheid bij hartpatiënten over oplosbare stents

Afgelopen zaterdag heeft Argos op NPO radio 1 een uitzending gemaakt met de naam: ‘Dotterdrama, onzekerheid bij hartpatiënten over oplosbare stents’. Misschien heb je deze uitzending beluisterd of is het nieuws bij je via andere wegen binnengekomen en heb je naar aanleiding daarvan vragen over je situatie. Wij zetten de informatie nog eens voor je op een rij. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van de uitzending, neem dan gerust contact met ons op.

Oplosbare stentplaatsing bij vernauwde kransslagaders

Bij mensen met angina pectoris en/of hartinfarct door een vernauwing van de kransslagaders is één van de mogelijke behandelingen het plaatsen van een stent om de kransslagader open te houden. Een stent is een klein buisje met een metalen gaasachtige structuur. Een nadeel daarvan is dat er bij een klein percentage van de patiënten tot jaren na de plaatsing een stolsel kan ontstaan welke tot een nieuwe verstopping kan leiden (stenttrombose). Een nieuwe stent, de oplosbare stent van de firma Abbott, zou deze complicatie niet hebben. Deze nieuwe oplosbare stent werd in Europa goedgekeurd en kon in Nederland vanaf 2012 in de regulier zorg worden gebruikt.

Omdat dit een nieuw product was en de waarde vaak pas goed is in te schatten bij een grootschalig vergelijkend onderzoek, heeft een vijftal hartcentra in Nederland het initiatief genomen om dit product onder wetenschappelijke omstandigheden verder te evalueren. In 2017 bleek dat de kans op een stenttrombose bij de nieuwe oplosbare stent toch groter was dan bij de klassieke metalen stent. Dit leidde tot een aangepast advies voor mensen die in de afgelopen jaren een oplosbare stent geplaatst hadden gekregen. Het advies is om mensen met een oplosbare stent drie jaar een combinatie van antistollingsmedicijnen te geven in plaats van één jaar bij de metalen stent.

Naar aanleiding van de conclusie van dat onderzoek, hebben de vijf hartcentra de mensen die aan het onderzoek hebben meegedaan, hiervan op de hoogte gebracht. Inmiddels is de stent eind 2017, mede naar aanleiding van de uitkomsten van bovengenoemd onderzoek, uit de handel gehaald.

Advies en informatie

Als je tussen 2012 en 2017 een stent hebt gehad en je weet niet of dit een metalen stent óf de nieuwe oplosbare stent is geweest, dan raden wij je aan om dit bij je eigen cardioloog na te vragen. Als je de oplosbare stent hebt gehad, dan kan het zijn dat je cardioloog je medicatie aanpast.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van het AMC.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief