• Home
  • Nieuws
  • Hart- en vaatagenda: de stemmen worden geteld

Hart- en vaatagenda: de stemmen worden geteld

Harteraad is nauw betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe Landelijke Hart- en Vaatagenda van de Hartstichting. Wij willen namelijk ook dat de Hartstichting zoveel mogelijk kan bereiken met de tijd en middelen die tot hun beschikking staan. Daarom maakt de Hartstichting elke 10 jaar een agenda met belangrijke uitdagingen op het gebied van hart- en vaatziekten. Deze agenda wordt uiteindelijk de Landelijke Hart- en Vaatagenda. En nu is het tijd voor een nieuwe agenda.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

We vinden het belangrijk dat veel mensen de uitdagingen op de agenda steunen. Daarom zijn er afgelopen zomer 18 groepsgesprekken georganiseerd. Hieraan hebben ruim 180 mensen deelgenomen, onder andere patiënten, naasten, zorgprofessionals en onderzoekers. Harteraad heeft hierbij de gesprekken met de patiënten en naasten voor haar rekening genomen. Alle ideeën zijn vervolgens verzameld en uitgewerkt in een vragenlijst met twintig uitdagingen. Op deze vragenlijst is van 26 oktober tot en met 20 november 2023 door ruim 11.000 mensen gestemd.

Hoe gaat het nu verder?

Op 29 januari 2024 maakt de Hartstichting de nieuwe Landelijke Hart- en Vaatagenda bekend. De uitdagingen die daarop staan, gaan zij met patiënten, naasten, zorgprofessionals en onderzoekers. In de zomer van 2024 maakt de Hartstichting de uitwerking bekend en dus hoe de nieuwe Hart- en Vaatagenda uit gevoerd gaat worden. Harteraad zal hierbij nauw betrokken zijn.

Terug naar het begin: waarom komt er een agenda?  

In 2014 heeft de Hartstichting samen met patiënten, onderzoekers en zorgprofessionals de eerste landelijke onderzoeksagenda voor hart- en vaatziekten opgesteld. Deze aanpak bleek een succes: onderwerpen op de agenda kregen geld voor onderzoek en aandacht in de media. Omdat hart- en vaatziekten nog altijd zeer actueel zijn, is het na tien jaar tijd voor een nieuwe agenda. Met jouw hulp, zal de nieuwe hart- en vaatagenda opnieuw kunnen inspireren en richting kunnen geven aan effectieve ingrepen om de hartgezondheid van Nederland te verbeteren. Met als doel: een gezond hart voor iedereen, nu en later.  

Van wie is de landelijke hart- en vaatagenda?

De Landelijke Hart- en Vaatagenda is van iedereen. De Hartstichting en Harteraad vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen meebepalen welke uitdagingen meer geld en aandacht verdienen. Zo krijgen we een goed beeld van wat Nederland belangrijk vindt en kunnen we de komende tien jaar zorgen voor een gezond hart voor iedereen: voor nu én voor later.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief