• Home
  • Nieuws
  • De hart- en vaatagenda: dit zijn de zeven uitdagingen voor de komende 10 jaar

De hart- en vaatagenda: dit zijn de zeven uitdagingen voor de komende 10 jaar

Harteraad is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de landelijke hart- en vaatagenda. Op deze belangrijke agenda staan namelijk de uitdagingen op het gebied van hart- en vaatziekten en waar dus extra tijd en middelen naar toe gaan. De Hartstichting heeft het initiatief genomen om deze hart- en vaatagenda samen te stellen, maar de agenda is uitdrukkelijk bedoeld voor en van alle Nederlanders. En goed nieuws: de zeven uitdagingen zijn inmiddels bekend.

Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland. Ook zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnamen. Op dit moment zijn er 1,7 miljoen Nederlanders met een hart- of vaatziekte. Als we niets doen, zijn dat er over een paar jaar 1 miljoen meer dan nu. Dat kan en moet anders. En juist daarom is de landelijke hart- en vaatagenda zo belangrijk.

De betrokkenheid van Harteraad

De zeven uitdagingen op de agenda zijn het resultaat van groepsgesprekken en een landelijke stemming. Afgelopen zomer zijn 18 groepsgesprekken georganiseerd. Daaraan hebben ruim 180 mensen deelgenomen, waaronder patiënten en hun naasten, onderzoekers, zorgverleners en beleidsmakers

Harteraad heeft  de gesprekken met de patiënten en naasten voor haar rekening genomen. Alle ideeën zijn vervolgens verzameld en uitgewerkt in een vragenlijst met twintig uitdagingen. Op deze vragenlijst hebben van 26 oktober tot en met 20 november 10.955 mensen gestemd.

Hoe gaat het nu verder?

Met de hart- en vaatagenda staan we sterk: samen kunnen we zorgen dat er minder mensen hart- en vaatziekten krijgen. Om dat te bereiken, moet er nog veel gebeuren. Samen met ervaringsdeskundigen, wetenschappers en artsen gaat de Hartstichting de hart- en vaatagenda verder uitwerken. Welke stappen moeten er worden genomen en door wie? Na de zomer maakt de Hartstichting de uitwerking bekend. Dan weten we hoe we de nieuwe hart- en vaartagenda de komende jaren samen gaan uitvoeren. Zo kunnen we de komende tien jaar zorgen voor een gezond hart voor iedereen: voor nu én later. Vanzelfsprekend zal Harteraad, als samenwerkingspartner van de Hartstichting, nauw betrokken zijn bij deze uitwerkingsfase.

Dit zijn de zeven uitdagingen van de hart- en vaatagenda

De zeven belangrijkste uitdagingen zijn dus vastgesteld voor de komende tien jaar. Dit noemen we de  hart- en vaatagenda.

Benieuwd naar de 7 uitdagingen?

Lees verder

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief