De behandeling van etalagebenen bestaat meestal uit looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Binnen deze looptherapie kunnen patiënten samen met de fysiotherapeut verschillende keuzes maken. Wat de best passende behandeling is bij etalagebenen, kan voor iedere persoon met etalagebenen anders zijn.
Het onderzoek
Afgelopen november en december heeft Harteraad onderzocht hoe mensen met etalagebenen het liefste willen trainen. De vragen werden anoniem gesteld en gingen vooral over verschillende opties voor het behandeltraject bij de fysiotherapeut. Harteraad gebruikt deze resultaten om te zorgen dat de richtlijn over de behandeling van etalagebenen voor fysiotherapeuten goed aansluit bij wat mensen met etalagebenen belangrijk vinden.
De resultaten
De groep mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek:
- 60 mensen met etalagebenen hebben de vragenlijst ingevuld.
- 60% van de deelnemers was vrouw en 38% was man.
- De grootste groep van de deelnemers was tussen de 50 en 80 jaar.
- 34% heeft medicijnen en looptherapie, 35% heeft alleen looptherapie bij de fysiotherapeut en 24% heeft een operatie (gehad).
De deelnemers kregen een aantal keuzes voorgelegd. Als zij mogen kiezen, hebben 52% van de deelnemers een voorkeur voor looptraining en 42% een voorkeur voor een andere vorm van beweging zoals fietsen, nordic walking of krachttraining. Mensen geven voorkeur aan looptraining omdat zij dit de meest effectieve behandeling vinden en omdat de fysiotherapeut dit adviseert. Mensen geven de voorkeur aan een andere vorm van beweging omdat zij deze prettiger en afwisselender vinden.
Als de deelnemers mogen kiezen, hebben 65% van hen een voorkeur voor looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut en 30% een voorkeur voor een oefenprogramma van de fysiotherapeut om zelfstandig te lopen. Mensen die voor looptraining bij de fysiotherapeut kiezen, vinden dit de meest effectieve behandeling en krijgen motivatie en deskundig advies van de fysiotherapeut. Redenen om voor zelfstandig lopen te kiezen zijn behoud van eigen regie en de mogelijkheid om zelf te kunnen bepalen waar en wanneer zij trainen.
Vijfenvijftig procent heeft een voorkeur om ‘door de pijn heen’ te lopen en 35% wil liever even stoppen tot de pijn weg is. Mensen geven de voorkeur aan lopen met pijn omdat zij dit de meest effectieve behandeling vinden en omdat de fysiotherapeut dit adviseert. Mensen die bij pijn even stoppen tot de pijn gezakt is, geven als voornaamste reden dat zij niet kunnen lopen met pijn.
Wat doet Harteraad met dit onderzoek?
Harteraad is gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van een richtlijn voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten over ‘samen beslissen voor personen met etalagebenen’. De resultaten van het onderzoek zorgen ervoor dat de richtlijn goed aansluit bij wat mensen met etalagebenen belangrijk vinden. De richtlijn geeft straks informatie over de fysiotherapie behandeling van personen met etalagebenen. Ook helpt de richtlijn de therapeuten om samen met personen met etalagebenen een best passende behandeling te kiezen. De richtlijn wordt ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse beroepsverenigingen voor fysiotherapie (KNGF) en oefentherapie (VvOCM), Chronisch ZorgNet en het Radboudumc.