Een uniek robothart voor mensen met hartfalen
Heb je hartfalen? Of ben je een naaste? En wil je meedenken met nieuwe ontwikkelingen? Zodat je de zorg voor mensen met hartfalen in de toekomst nog beter kan maken? Doe dan mee met dit onderzoek.
In Nederland zijn 250.000 mensen met hartfalen. Voor patiënten in het eindstadium van hartfalen is een donorhart de beste behandeling, maar daar is een groot tekort aan. Een zacht implanteerbaar robothart kan een alternatief zijn. Dat moet de functie van een echt hart kunnen overnemen.
Het projectteam Holland Hybrid Heart (HHH), bestaande uit universiteiten, hogescholen, bedrijven en patiëntenorganisaties, werkt samen om dit robothart te ontwikkelen. Hartchirurg Jolanda Kluin van het Erasmus MC Thoraxcentrum leidt de samenwerking. Kluin: ‘Uiteindelijk hopen we dat mensen geen harttransplantaties meer hoeven te ondergaan.’
Jolanda Kluin kreeg het idee van een zacht robothart toen ze het werk van ingenieur Bas Overvelde (wetenschappelijk groepsleider bij AMOLF en TU/e) in de media zag. Hij werkt met robots die gemaakt zijn van zachte en flexibele materialen die zelf kunnen reageren op veranderingen in hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een robot die lijkt op een octopus of een zeester. Kluin: ‘Toen ik zo’n zachte-robot bewegende octopus zag dacht ik: hier moeten we toch ook een hart mee kunnen maken!’ ‘Dit soort kunstmatige spieren, gemaakt van zachte materialen, zijn ideaal om een kunstmatig hart te bouwen dat het functioneren van een natuurlijk hart nabootst’, vertelt Bas. Omdat de binnenbekleding van het Hybrid Heart uit cellen van de patiënt zelf bestaat gaat het nog meer lijken op een echt hart.
Er zijn nu al verschillende kunstharten op de markt, maar die zijn van harde en stijve materialen gemaakt en werken onnatuurlijk. Binnen tien jaar hoopt het team van het Holland Hybrid Heart dat het robothart beschikbaar wordt voor mensen met hartfalen. Een unieke en een belangrijke stap in de medische wereld.
Benieuwd naar de eerste ontwikkelingen?
Voor een beeld van de eerste ontwikkelingen van het zachte implanteerbare kunsthart, bekijk de uitzending van wetenschapsprogramma Focus (29 min.).
Onderzoek: wat wil de toekomstige gebruiker?
Onderzoeksgroep Industrial Design van hogeschool Saxion onderzoekt wat de eisen en wensen zijn van mensen met hartfalen en hun naasten voor het te ontwikkelen kunsthart. Door onderzoek te doen naar de (medische) geschiedenis van mensen met hartfalen en hun huidige leefsituatie wordt inzicht verkregen in de probleemcontext en wat de gewenste oplossing is.
Heb jij hartfalen of ben jij een naaste? Dan zijn we op zoek naar jou!
Door deel te nemen aan één van onze onderzoeken (individueel of in groepsvorm) draag je bij aan de ontwikkeling van een kunsthart die in de toekomst verbeterde zorg en kwaliteit van leven biedt aan mensen met hartfalen en hun naasten.
Aan welke onderzoeken kan ik deelnemen?
Hieronder staat een overzicht van de verschillende onderzoeken die het komende jaar plaatsvinden. Ben je enthousiast om deel te nemen? Of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar beleidsadviseur Gilaine Kleian via gilaine.kleian@harteraad.nl
Optie 1: interview ‘Patiëntreis van mensen met hartfalen’
Tijdens een interview ontdekken we graag jouw patiëntreis. Hoe was jouw leefsituatie voordat er hartfalen bij je is vastgesteld? Hoe is jouw huidige leefsituatie? Hoe kijk jij naar de toekomst? Ook zijn we benieuwd naar jouw mening over transplantaties.
Kan ik ook meedoen als ik een naaste ben?
Jazeker. We ontdekken dan graag hoe je de patiëntreis van jouw naaste beleeft. Hoe is dat voor jou? Hoe ga je om met de verschillende situaties, gebeurtenissen die jouw naaste doormaakt? Welke emoties en gevoelens spelen een rol?
Tijdsduur interview: max. 1 uur + voorbereiding van max. 30 minuten
Wanneer: september t/m nov 2024
Waar: in overleg (bij u thuis, in het ziekenhuis of online via Teams)
Aanmelden: via beleidsadviseur Gilaine Kleian via gilaine.kleian@harteraad.nl
Vermeld dan je naam, leeftijd, telefoonnummer of je hartfalen hebt of een naaste bent. En als je hartfalen hebt: wanneer hartfalen bij je ontdekt is en of je er nu voor behandeld wordt.
Optie 2: groepsgesprek ‘Leven met hartfalen’
In het groepsgesprek kijken we naar de resultaten uit de interviews. Zijn deze voor jou herkenbaar? Enkele thema’s verdiepen we in dit gesprek. Het groepsgesprek wordt gemengd samengesteld: 2 mensen met hartfalen, 2 naasten en 2 medisch professionals. De groepssamenstelling is zo ingedeeld zodat je niet met jouw eigen arts/naaste in één groep terecht komt.
Als voorbereiding op het groepsgesprek houd je een dagboekje bij. Hierin schrijf je 2 keer per week op wat je zoal doet in jouw dagelijks leven. Denk aan dagelijkse activiteiten, maar ook een bezoek aan een arts en welke gevoelens en ervaringen je daarbij hebt. Dit doe je gedurende 4 weken. We vragen je ook een naaste 3 vragen te laten beantwoorden over de door jou bijgehouden periode.
Tijdsduur: max. 1,5 uur + voorbereiding van ongeveer 3 uur verdeeld over een maand
Wanneer: nov 2024 t/m feb 2025
Waar: op een fysieke locatie, in een ziekenhuis of vergaderzaal in de regio van de deelnemers.
Aanmelden: via beleidsadviseur Gilaine Kleian via gilaine.kleian@harteraad.nl
Vermeld dan je naam, leeftijd, telefoonnummer of je hartfalen hebt of een naaste bent. En als je hartfalen hebt: wanneer hartfalen bij je ontdekt is en of je er nu voor behandeld wordt.
Meedenken en op de hoogte blijven van de ontwikkeling van het kunsthart?
Ook voor de komende jaren zoeken we mensen met hartfalen en hun naasten die meedenken in interviews, groepsgesprekken en ontwerpsessies. Wil je meedenken en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het kunsthart? Laat het ons weten! Stuur een mail naar: Gilaine Kleian via gilaine.kleian@harteraad.nl